Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Andreas Olsson
Bild: Andreas Olsson

De ensamkommande – en resurs

Replik
Tack TTELA för artikeln om den ensamkommande unge mannen Hadi.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Hadi är en av flera tusen unga människor som flytt från en hopplös värld till vad de uppfattade som en bättre framtid. Så kan det också bli men de har samtidigt också blivit brickor i det svenska politiska spelet. Lagen om uppehållstillstånd om man studerar är bra men den måste också kombineras med möjlighet till boende och socialt stöd. Som det nu är så lämnas dessa unga vind för våg att klara sig själva. Detta är inte smart och värdigt i ett seriöst samhälle.

Privatpersoner, Röda Korset och andra frivilligorganisationer gör ett fantastiskt arbete för att stötta och hjälpa men om det samtidigt saknas en politisk oräddhet att i grunden skapa överlevnadsförutsättningar för dessa unga så blir det bara några som blir lyckade exempel.

Att ungdomarna själva ska lösa sin situation, som stadens enhetschef uttrycker det, är inte rimligt att begära.

Det handlar inte om att kommunerna ska lösa denna fråga med akutboenden. Det handlar om att samhället, det vill säga staten och kommunerna tillsammans med frivilligorganisationer måste arbeta hand i hand.

För detta behövs en tydlig linje som innefattar såväl utbildningsplatser som boenden och socialt och personligt stöd. De olika insatserna måste hänga ihop!

Jag har själv träffat en del av dessa ungdomar genom Röda Korset i Vänersborg och sett vilken enorm resurs de kan vara för det svenska samhället. Vi kan inte missa denna möjlighet genom politisk feghet och sandlådementalitet.

Och framför allt! Vi kan inte tillåta att de behandlas på det nonchalanta och grymma sätt som idag är fallet.

Karl-Gustav Elf