Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

De vill ha friheten att själva avgöra när de använder bilen

I mars 2020 lämnade jag in en motion till Trollhättans kommunfullmäktige om parkeringsfrågan i centrumkärnan.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Bakgrunden är att jag vill ha ett mer levande och pulserande centrum och jag vill uppmuntra till ökad handel där. Den röda majoriteten har uttalat att de vill ta bort p-skivan och införa fler avgifter i centrum. Den inriktningen är den helt motsatta enligt min mening. Då kommer centrum att dö ut, handeln avstanna och de gratis parkeringsmöjligheterna på Överby att bli än mer fyllda. Mina förslag i motionen är istället att införa gratis parkering i hela centrum, alltså att utöka p-skivans användningsområde. På så sätt blir villkoren i centrum och på Överby desamma och centrums konkurrenskraft ökar. Efter över ett år har nu motionen behandlats i samhällsbyggnadsnämnden. Den röda majoriteten avfärdar den och det var väntat.

Men det jag inte hade väntat mig är att även moderaterna avfärdar den. Moderaterna, som i åratal talat om ett mer levande centrum och som en gång gav stöd åt att införa p-skivan har nu gjort en kovändning. De vill, hör och häpna, istället att människor ska parkera i utkanten av staden och bussas in till centrum. De vill alltså öka hindren att handla lätt och smidigt i centrum. De vill att medborgarna ska åka buss in till staden från en parkering. Detta kommer ju att bli krångligare för de som vill vara i centrum. Det kommer att öka svårigheter för utsatta grupper som behöver sin bil nära. Är det verkligen så här medborgarna i Trollhättan vill ha det? Det tvivlar jag verkligen på. Människor behöver sin bil.

De vill ha friheten att själva avgöra när och hur de använder bilen. De vill enkelt nå en affär lätt och de skulle välkomna gratis parkering. För bilen ingår i vardagen. Det är individen själv som avgör detta och inte politiker som kollektivt bestämmer när och hur invånarna ska få använda sin bil. Att socialister vill styra människor så, det förvånar mig inte. Men att moderaterna nu går i dessa spår, det förvånar mig. Satsningar ska göras på fler parkeringshus och på fler parkeringsmöjligheter, istället för fler avgifter och fler förbud. Jag kommer att driva parkeringsfrågan med hög prioritet för den är viktig. Det tycker även Sverigedemokraterna, som lämnade bifall till motionen.

Raul Eriksson

medlem i Kristdemokraterna