Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Under sommaren anordnade Lilla Edets kommun flera resor med badbuss genom integrationssamordnaren i Lilla Edet. De svenskar som ville åka med nekades detta, uttrycker debattören. Bild: Stefan Bennhage
Under sommaren anordnade Lilla Edets kommun flera resor med badbuss genom integrationssamordnaren i Lilla Edet. De svenskar som ville åka med nekades detta, uttrycker debattören. Bild: Stefan Bennhage

TTELA: Debattören: "Nej till diskriminerande badbussar"

Under sommaren anordnade Lilla Edets kommun flera resor med badbuss genom integrationssamordnaren i Lilla Edet. De svenskar som ville åka med nekades detta. Endast tidigare asylsökande var välkomna. Det är en oerhört verklighetsfrånvänd integrationspolitik som förs när svenskar inte får vara med på integrationsprojekt.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Jag har flera gånger kritiserat detta på sociala medier, men det var inte förrän jag jämförde det med apartheid som media tyckte att det var värt att uppmärksamma. Det är en tragisk medieutveckling när man måste ta till ytterlighetsjämförelse för att få uppmärksamhet i viktiga diskrimineringsfrågor. Dock så var det nu inte diskrimineringen som ifrågasattes, utan min jämförelse.

Kommunen har framfört uppseendeväckande argument i frågan, som att svenskar inte fick åka med på badbussen som finansierades med integrationspengar för att de talade för dålig arabiska, eftersom det var simlärarnas hemspråk. Hade kommunen haft badbussar där invandrarbarn inte var välkomna i simundervisning för att de talade för dålig svenska, hade rasistanklagelserna haglat ner. Nu när kommunen gör precis samma sak men omvänt, då är det tydligen mina jämförelser och apartheidliknelser som skall fördömas och inte diskrimineringen.

När Stefan Löfven kallar SD för fascister och pratar om koncentrationsläger, för att Jimmie Åkesson vill ha samma migrationspolitik som under Olof Palme. Då hyllas han som modig och ingen i mainstream-media ifrågasätter hans absurda liknelser. När jag som obetydlig fritidspolitiker jämför ursprungssegregerande badbussar med apartheid däremot, så ringer TTELA runt och frågar om mina partikamrater fortfarande har förtroende för mig och om partiföreträdare för andra partier i kommunen fördömer liknelsen. Men bara jag och mitt parti tycks tydligt fördöma diskrimineringen och stå för integration och allas lika värde på riktigt.

Då vi i Lilla Edet uppenbarligen är helt vilsna i vår värdegrund kommer jag att lägga en motion i Kommunfullmäktige. En motion som fastlägger en policy där kommunen inte får diskriminera invånare baserat på ursprung som man gör i dagsläget. Alla som lagligt vistas i vår kommun skall ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter till att deltaga på kommunens aktiviteter.

I det samhälle jag vill bygga stänger vi inte ute vissa människor och välkomnar andra baserat på ursprung. Alla barn ska vara välkomna på kommunens badbuss!

Mattias Ternehäll (SD)

Replik

För TTELA ingår det i vårt publicistiska uppdrag att belysa och granska lokala beslutsfattare. Att en folkvald politiker gör en jämförelse mellan ett kommunalt projekt och det djupt kritiserade och numera avskaffade sydafrikanska apartheidsystemet tycker vi är värt att bevaka och publicera. Granskningar av vad lokala beslutsfattare säger och beslutar kommer vi fortsätta att rapportera om – oavsett vem eller vilket parti det handlar om.

Daniel Gustafsson, reporter

Cecilia Frisk, publisher och ansvarig utgivare