Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jonas Ekströmer/TT
Bild: Jonas Ekströmer/TT

Debatten om munskydd pågår

Hur mycket det hjälper för att minska smittan av covid-19 är forskarna oense om.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

En liten högljudd grupp tycker som vanligt att Folkhälsomyndigheten och regeringen varit för senfärdig med att rekommendera detta.

Kjell Thorén, professor vid Sahlgrenska säger "stödet för att allmän användning av munskydd ska ha nån effekt är svag till obefintlig". En forskare vid Umeå universitet säger att det finns en ganska bred forskning och att vi ska ta till alla medel vi har. Oavsett så är väl ett problem, som även FHM påpekat, att munskydden ofta används på ett felaktigt sätt och då kan göra mer skada än nytta.

Har sett så många reportage på TV och även i verkligheten som visar på stor okunskap eller nonchalans. Man petar på munskydden ideligen. Man drar ner dom en stund för att andas lite eller prata med någon eller till och med för att röka. Sen drar man upp det igen med orena händer. Man ser inte sällan att dom sitter under näsan eller på hakan och så vidare.

Jag tror på att det som hjälper bäst, och som alla är ense om, är att hålla avstånd till alla andra människor (förutom dina allra närmaste). Stanna hemma om du är det minsta sjuk och så vidare och måste du använda munskydd, använd det korrekt.

Snart vår och ljusare tider