Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Andreas Olsson
Bild: Andreas Olsson

Demokrati och transparent slussbeslut i kommunstyrelsen

Oavsett vad man tycker i slussdragningsfrågan, vilket av alternativen Syd eller Norr som är bäst, är det avgörande att det beslut som fattas av Trollhättans stad baseras på rätt orsaker.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Att det inte finns några oklarheter, potentiella jävsituationer eller annat odemokratiskt.

Därför är det önskvärt att Monica Hanson, vice ordförande i kommunstyrelsen i Trollhättans stad och boende på Västergärdet, klargör och beskriver hur hon hanterar sin position som folkvald och möjligheten att påverka beslutet när hon samtidigt privat kommer påverkas av vilket beslut som tas.

Vad jag hör, är att Monica i sin professionella och folkvalda roll som vice ordförande aktivt är engagerad i bland annat möten med Trafikverket.

Demokratisk Trollhättebo

Svar direkt:

”Demokratisk Trollhättebo” behöver nog kontrollera sina källor lite bättre.

Ja, jag bor på Västergärdet. Nej, jag har inte deltagit i möten med Trafikverket, efter att verket presenterat sitt underlag och ställningstaganden. I min roll som förtroendevald kommer information kring slussfrågan upp som punkt på dagordningen i olika sammanhang där jag verkar. Jag tar till mig informationen på samma sätt som alla andra.

Alla som arbetar politiskt i Trollhättan bor och verkar i staden. För alla politiker kan jävssituationer uppstå. Men jag kan försäkra ”Demokratisk Trollhättebo” att vi socialdemokrater är mycket noga med att inga tveksamheter ska finnas kring jäv och/eller särintressen när beslut tas. Det gäller även i fråga om slussarna. I vårt parti har vi dessutom en viktig princip för allt vårt kommunpolitiska arbete: Den som jobbar i Trollhättans stad sitter inte i en nämnd som berör den verksamhet där man har sin arbetsplats.

Socialdemokraterna i Trollhättan har, som parti, inte tagit beslut om något av alternativen. Anledningen är att vi anser att underlaget inte är tillräckligt. Vi tycker att en ombyggnad av befintlig slussled inte har utretts tillräckligt. Inte heller ger samrådsunderlaget svar på vilka konsekvenser de olika förslagen får för Österlånggatan, Strandgatan, Klaffbron och Spikön när kanalen ska breddas, än mindre vilka kostnader detta innebär för Trollhättans stad. Vi ser också att det finns frågetecken kring behovet av större båtar och möjligheten för kommunerna runt Vänern att bygga om sina hamnar för att klara större båtar.

Detta ställningstagande har Socialdemokraterna fattat utifrån att värna Trollhättan, inte för att rädda mitt hus på Västergärdet.

Monica Hanson (S)

Vice ordförande kommunstyrelsen