Demokratin i Sverige fyller hundra år

10 december är den Internationella dagen för mänskliga rättigheter.

ANNONS
|

Kampen för allmän och lika rösträtt för både kvinnor och män hade pågått i många år runt sekelskiftet när den fullföljdes 1921 med de formella besluten i riksdagen. Beslut som betraktas som demokratins genombrott i Sverige.

Nu upplever vi en pandemi men restriktionerna gäller inte våra budskap. Inte ens en allvarlig pandemi kan tysta våra budskap om mänskliga rättigheter och demokrati. Budskapen har genom åren varierat och har alltid bottnat i demokratin. De har handlat om rasism, främlingsfientlighet, diskriminering, likabehandling, mänskliga rättigheter och stått emot hot, hat och våld. Budskap som påverkar och är avgörande för hur en demokrati fungerar.

ANNONS

De budskapen får aldrig tystna, inte ens under en pandemi. Men i år måste det ske under andra former och genom andra kanaler. Där måste vi även i år höja våra röster mot rasism och främlingsfientlighet och för mänskliga rättigheter och demokrati. Så att de hörs och syns i Trollhättan och Umeå, i Malmö och Mellerud, i Minsk, Amazonas, Warszawa och Washington. Låt de många fredliga och demokratiska rösterna om solidaritet och människors lika värde på olika sätt översvämma och segra över de få rösterna om hat, hot och våld.

När pandemin är över kommer den att utvärderas ur olika aspekter, bland annat hur den har drabbat olika grupper i samhället. Det finns redan nu tecken på att den oftare drabbar utsatta människor beroende på varifrån vi kommer, hur vi bor, ålder, kön, vilken inkomst vi har. Många, speciellt våra äldre, lever i ensamhet på grund av besöksrestriktionerna.

Idag den 10 december uppmärksammas den Internationella dagen för mänskliga rättigheter — vi försätter kampen för alla människors lika värde.

Gör din röst hörd — det gör skillnad!

Antirasistiskt nätverk i Trollhättan

5i12- rörelsen - Jorge Pereira, Jan Lundqvist, Robert Kozelka

ANNONS