Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: BERTIL ERICSON
Bild: BERTIL ERICSON

Den gode, den onde och rättvisan

Replik
Svar till Rossana Dinamarca, gästkrönikör i TTELA 8 juni.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Jag är så innerligt trött på retoriken från vänsterkanten. Ni vet den som går ut på att alla som inte tycker som ”den goda vänstern” är onda, saknar hjärta och kunskap kring problembilden.

Allt som oftast får vi som inte tycker likadant höra att vi är främlingsfientliga, saknar empati, vill öka på klyftorna i samhället och vi tänker bara på de bäst bemedlade.

Faktum är att det faktiskt är precis tvärtom. Skillnaden mellan att vara höger eller vänster ligger numera i att vi har olika uppfattningar om hur vi ska åstadkomma ett samhälle som är bra för alla dess invånare.

Vi har helt enkelt olika uppfattningar om hur vi når målet. Det innebär inte per automatik att vi är onda eller har fel. Vi tycker bara inte som ni! Det är sakfrågor som behöver diskuteras för att hitta lösningar på dagens och framtidens problem och utmaningar. Inte ideologisk historia!

Senast i raden av att raljera över hur onda högerpartierna är, var Rossana Dinamarca i sin ledare. Där ondgjorde hon sig över att flera kommuner nu röstar för ett tiggeriförbud. Dessa kommuner, som leds av högerpolitiker är enligt Rossana kommuner som arbetar mot rättvisa, ekonomisk jämlikhet och ökad välfärd. Hon påstår till och med att dessa kommunpolitiker är rent rasistiska. Så är det naturligtvis inte.

Istället menar jag att det är dessa politiker som är medmänskliga. De tänker inte acceptera att människor tvingas sitta på gatorna och tigga för sitt uppehälle. Vem av oss skulle acceptera att svenska medborgare satt på gator och tiggde?

Det gör vi naturligtvis inte, så varför ska vi acceptera att utländska medborgare gör det? Vi frågar oss också när utländska tiggare blev Sveriges ansvar?

Nästa ämne som hon ondgör sig över är att det nu runt omkring i landet väcks en debatt gällande slöjförbud för unga flickor. Även här är det högerstyrda kommuner som tar initiativ till förbud. Återigen åberopar hon rasism som skäl till att dessa kommuner vill se ett förbud.

Hon svamlar på om fri- och rättigheter och hävdar att ett förbud skulle strida mot religionsfriheten. Men den rättigheten innebär även att man skall vara fri att slippa utsättas för religiösa påtryckningar. Skolan ska, enligt mig, vara en plats för nyfikenhet och bildningsideal, inte en tummelplats för religiösa symboler och mission. Skolan ska, enligt mig, vara sekulär och religion ska även fortsatt vara en enskild ensak.

Vem, om inte vi politiker, ska ta dessa flickors parti så att de får möjlighet att växa upp och bilda sig en egen uppfattning om vilken religion, om någon alls, de ska tillhöra. Att tvinga unga flickor att bära slöja är enligt mig inte förenligt med jämställdhet och allas lika värde. Det är många gånger en tydlig signal om patriarkala, kollektivistiska och heteronormativa strukturer med syftet att bevara heder, rykte och anseende.

Återigen, bara för att jag som högerpolitiker inte tycker som du Rossana, så gör det mig inte okunnig eller till rasist. Din syn på rättvisa är inte den enda rätta eller den enda goda.

Cecilia Gustafsson (M)