Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Den som är sjuk ska ha vård i tid!

Den jämlika vården är fundamentet för den socialdemokratiska sjukvårdspolitiken, såväl nationellt som regionalt och kommunalt.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Oavsett vem du är, var du bor och hur mycket pengar du har på banken ska du som invånare i Västra Götalandsregionen kunna känna dig fullt trygg med att veta att du får tillgång till den sjukvård du behöver när du behöver den. Vi socialdemokrater kommer aldrig att acceptera högerns dröm, om att den som har pengar ska kunna köpa sig företräde till vården!

Sjukvården i Västra Götalandsregionen har ett högerstyre sedan valet 2014. Sedan valet i höstas styr de i minoritet, med SD som vågmästare. Sedan högerstyret tillträdde har vårdcentraler stängts i glesbygd och på mindre orter, men blivit fler i större städer. Det har blivit svårare för sjuka att få hjälp, köerna har växt, väntetiderna blivit allt längre och vårdplatserna allt färre. Det som ökat mest är sparkraven i vården, underskotten på sjukhusen och trycket på den redan hårt ansträngda personalen. Det har skett trots att den S-ledda regeringen skickat mer pengar till Västra Götaland än någon tidigare regering gjort.

För oss socialdemokrater är det oacceptabelt att sjuka inte ska få hjälp i tid. Vi vill korta köerna och öka tillgängligheten. Och vi är övertygade om att det är möjligt. Vägen dit går via personalen. Genom att skapa bra arbetsplatser med goda villkor vill fler jobba i vården. Då kan köerna kortas. Med smart organisation kan personalens kompetens användas rätt; vårdpersonal vårdar, administratörer sköter administration, städutbildade städar, för att nämna några exempel. Det ger både mer tid och bättre kvalitet.

Och med utveckling av digital teknik kan doktorn, sköterskan, psykologen eller vem du behöver hjälp av komma till ditt vardagsrum, om du föredrar det. Vi socialdemokrater vill att varje människa ska ha sin egen vårdkontakt. Det ökar tryggheten, för såväl patienten som vården. Vi vill också att den vård du behöver oftast ska finnas nära dig och vara lätt att nå. Vi vill satsa på fler mobila sjukvårdsteam som kan vårda i hemmen, och ökade resurser på vårdcentralerna. Vi vill ser fler familjecentraler för att hjälpa våra yngsta i tid och ge extra stöd till våra äldre genom kostnadsfria besök hos sjuksköterska på vårdcentraler.

Det tycker vi är viktigare att satsa på än skattesänkningar för dem som redan har det gott ställt.

Gitte Jensen (S)

Ersättare i styrelsen för NU-sjukvården

Mats Eriksson (S)

Ledamot i Regionfullmäktige