Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Adam Wrafter/SvD/TT
Bild: Adam Wrafter/SvD/TT

Den som jobbar ska få behålla lönen

Replik
Hej ”Socialist javisst”.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Tack för att du ger exempel på några av de förmåner vi har i vårt välfärdssystem. De är alla exempel på förmåner som vi skall vara rädda om. Samtliga de förmånerna finansieras med skatteintäkter. Skatteintäkter som till stor del kommer från att någon avstår delar av sin lön från sitt arbete. Det är samma för alla oavsett hur hög eller låg inkomst man har. De pengarna måste hanteras ansvarsfullt.

Att bedriva ansvarsfull kommunalpolitik kan exempelvis vara att utnyttja möjligheten att villkora försörjningsstöd genom att kräva motprestationer av bidragstagaren. Något som inte görs i Trollhättan idag. Det tänker vi ändra på.

För det “Socialist javisst” inte nämner i sin replik är att det i Sverige är fullt möjligt att ha bidrag som huvudsaklig inkomstkälla. Att det kan vara så ställer vi Moderater oss väldigt tveksamma till. Ett ekonomiskt bidrag, till den som är kapabel till att ta ansvar för sitt eget liv och därigenom kan bli självförsörjande, bör vara en tillfällig lösning och målsättningen måste alltid vara att behovet av bidrag skall upphöra.

Det är därför inte rimligt att de som arbetar har som uppgift att försörja de som år efter år har bidrag som huvudsaklig inkomstkälla. Det är därför inte rimligt att bidragen är så pass höga att det inte lönar sig att tacka ja till en anställning istället.

Det är därför inte rimligt att det, mitt i en högkonjunktur är fler människor som har bidrag som huvudsaklig inkomstkälla än under en lågkonjunktur. Det är absolut inte rimligt att den som genom flit och ansträngning för att få en bättre tillvaro skall straffas med höjda skatter.

Det som däremot är rimligt, och rättvist, är att den som jobbar och anstränger sig ska få behålla större delen av sin lön och själva kunna fatta beslut kring hur de vill använda sina intjänade pengar.

Dessa grundläggande värderingar är skillnaden mellan oss Moderater och Socialdemokratin.

Cecilia Gustafsson, ledamot i Kommunfullmäktige och riksdagskandidat, (M)

Mattias Furskog, Kommunfullmäktigekandidat (M)