Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jari Välitalo
Bild: Jari Välitalo

Det är de blågröna som skapat krisen i NU-sjukvården

NU-sjukvården befinner sig i ett läge där många patienter vårdas på vårdplatser utan full bemanning och värdefull personal ger upp och lämnar.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

På andra sjukhus har de fackliga organisationerna gjort så kallade 66a-anmälningar till Arbetsmiljöverket. Vi är rädda att det närmar sig på NU-sjukvården. Sjukhuset har idag 133 vakanta sjukskötersketjänster, en bemanningskris som varat i flera år.

Det är den blågröna politiska ledningens snåla budget som lett till den här situationen. Mitt under pågående pandemi har de haft ett överordnat mål att minska sjukhusets personal. Trots bemanningskris och rekordlånga vårdköer har sjukhusledningen tvingats planera för ytterligare personalminskningar.

Det är dags att erkänna att vi har både en vårdkris och en bemanningskris. I partiernas tilläggsbudgetar från november blev det tydligt vilka som ser detta. Vänsterpartiets budget skulle ge NU-sjukvården mer än 200 miljoner mer på lång sikt än den blågröna minoritetens budget. Det är pengar som skulle ge möjlighet att:

1) stoppa planerade nedskärningar och fokusera på tillgänglighet till vård och förbättrad arbetsmiljö.

2) ge en långsiktig finansiering som bygger på att kunna ge befolkningen den vård den behöver.

3) satsa på att förbättra arbetsmiljön inom slutenvården genom att erbjuda exempelvis kortare arbetstid för personalen eller ökad bemanning. Det är enda sättet att klara av att rekrytera de sjuksköterskor som fattas idag.

När det är val nästa höst är det viktigt att rösta på ett parti som vill hantera en kris och leda vägen ur den, inte göra läget värre.

Carina Örgård (v),

oppositionsråd

Elise Norberg Pilhem (v),

ledamot styrelsen för NU-sjukvården

Mats Berglund (v),

ledamot Norra hälso- och sjukvårdsnämnden