Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ronny B Nilsson
Bild: Ronny B Nilsson

Det är fel att säga ”vi och dem”

Denne framhåller att "svenskar är (också) utsatta för rasism", vilket är sant om en svensk medborgare (oavsett hudfärg och etnicitet) diskrimineras, får utstå hot, hån och våld på grund av att andra ser dem som just "de" andra.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Replik

Insändaren 15 juli, som är undertecknad "Vad är rasism?", svarar själv på frågan med sin text.

Så fort en människa eller grupp delar upp oss i "vi och dem", då har denne rasifierat några. Ordet rasism syftar ursprungligen på de människor som ansluter sig till den högst ovetenskapliga idén att vi som människor tillhör olika raser och därtill att vissa (sin egen) ras är bättre än det andra; kroppsligt, intellektuellt, kulturellt.

Insändaren visar tydligt på sina egna rasifierade åsikter och framhåller den typiska "vi och dem" positionen. Hävdar att "svenskar" (eller annan nationalitet) skulle vara någon egen och unik människogrupp (ras). Hen framhåller också att de som hen inte ser som "svenskar" över lag ägnar sig åt våld och hån mot "svenskar". Detta är så rasistiskt det bara kan bli utan att vara uttalat rasbiolog.

Alf Joakim Persson