Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Det är oss själva det hänger på!

Här i Sverige har vi en orubblig tro på alla människors lika värde. Att försvara denna till synes självklara princip låter sig inte alltid enkelt göras.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Länge har debatten om jämställdhet och kvinnors våldsutsatthet pågått i samhället. Om och om igen inträffar tragiska händelser som påminner oss alla om hur mycket mer finns kvar att göra. Mordet på Wilma Andersson eller Fadime Sahindal med flera är alla uttryck för att myndigheter ensamma inte kan motverka våldet. Vi som samhällsmedborgare behöver också göra mer, engagera oss och ta ansvar för att försöka sätta stopp för detta dagliga vansinne i vårt samhälle. Alla undrar ju förstås vad just jag skulle kunna göra. Vi har inte alla svar men vi är övertygade om att om alla vi som tycker att våldet ska upphöra går samman kan vi ta några steg framåt. Vad vi kan göra är till exempel att skaffa oss kunskap om hur våldet faktiskt ser ut i samhället, och lyssna på vad myndighetsrepresentanter, forskare, och de drabbade förmedlar.

Sedan kanske kan vi göra saker tillsammans. Vi kanske kan dra igång diskussionsträffar i våra grannkvarter, på arbetsplatser eller i föreningslivet. Vi kanske kan samarbeta med studieförbunden för att möjliggöra kunskapsinhämtning och samtal om dessa ibland svåra frågor. Vi kan tillsammans stå upp för människovärdet och visa att vi är många män som aktivt tar avstånd från den unkna, förlegade kvinnosynen. Vi kan göra så mycket mer om vi är fler och vill hjälpas åt.

Vi som skriver dessa rader är alla på olika sätt, och på olika nivåer, engagerade i politiken, men vi vill inte göra politik av den här frågan. Frågan är för viktig för att bli föremål för politiska spel. Vi tror att alla fria invånare, och även politiska företrädare, som vill engagera sig i detta arbete ska känna sig mer än varmt välkomna till nätverket "Nu räcker det!" Nätverket är precis bildat och har inga fasta strukturer ännu. Om vi blir fler så får vi också organisera oss på ett bra sätt. Visa gärna ditt intresse! Kom med och visa att du vill bidra med det du vill och kan. Vi har anordnat ett första digitalt seminarium den 3 juni med information från kommunen om vad som görs idag och hur det faktiskt ser ut. Vi hoppas att kunna anordna fler sammankomster och diskussioner framöver. Det är trots allt i utbytet mellan tankar och erfarenheter som nya insikter växer fram. Anmäl dig gärna. Välkomna!

Moez Dharsani, Paul Åkerlund, Elliot Blixt, Mats Wiking, Bijan Zainali