Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Andreas Olsson
Bild: Andreas Olsson

Det är rent ut sagt jättefult

Jag flyttade till Vänersborg för tre år sen och förälskade mig direkt i staden för den är så vacker med mycket gammal bebyggelse bevarad. Det är lätt att åka in till stan och man kan parkera gratis. Affärerna ligger pittoreskt överallt, det är luftigt och så klart har ni närheten till vattnet.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Bebyggelsen är ofta i tre våningshus i trä och jag blev så glad när jag läste “Vänersborgs innerstad - program för bevarande och utveckling” som tagits fram av Miljö- och byggnadsförvaltningen att det var just detta som man skulle sträva efter i framtiden. De vill bevara det gamla och vårda det, men även bygga nytt så det harmoniserade med det gamla och i liknande stil. Det kändes så bra att läsa. Äntligen en stad som inte skulle bygga sönder sig med supermoderna höghus där estetiken försvinner för det ska byggas billigt med höga insatser. Äntligen en stad som skulle bygga med tanke på hur det brukar se ut runt omkring. Trevåningshus i trä, i gammal vänersborgsstil.

Sen började de bygga på Holmängen och det blev massor av höghus där. Alla i olika stil och inget hörde ihop. Visst, stan behöver lägenheter men pratar inte byggherrarna och dess arkitekter med varann? Försöker de inte ens hålla ihop stilen och det vackra? Det är rent ut sagt jättefult - även om det ligger i en vacker miljö och bostäderna behövs.

Nu läser jag att de i centrala stan ska bygga ett sjuvåningshus med 39 lägenheter på gågatan. Misteln. Bygglovet är godkänt och startbesked på ingång. Hur blev det med det som Miljö och byggnadsförvaltningen tagit fram och bestämt?

Det känns som om det blir svårt att få till det här med lite lägre trähus som är så speciellt för Lilla Paris? Misteln ska väl som vanligt byggas i nån betong/puts som alla andra hus nu för tiden. Vem är det som godkänner bygglov för hus som inte alls harmonierar med varann eller den miljö de ska byggas i? Det behövs mer gårdar och träd. Mer skugga och möjlighet till natur när husen blir högre och betongen och värmen tar över sommartid. Just stora träd och trädgårdar glöms bort när de ska bygga modernt. Kan inte Vänersborg få fortsätta vara en mysig stad med den gamla känslan kvar, även om man bygger nytt? Ni skulle ju bygga lite lägre?

Nyinflyttad