Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jonas Ekströmer/TT
Bild: Jonas Ekströmer/TT

Det börjar med ord och slutar med mord

Den 9 november vill Integrationsforum mot rasism uppmärksamma att det är 83 år sedan Kristallnatten, den fruktansvärda natten i Tyskland då ord och hatbudskap som länge hade spridits i samhället omsattes till handling.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

7 000 judiska affärer förstördes. 30 000 judiska män arresterades. Många judiska synagogor och hem förstördes och judar misshandlades öppet på gatorna. Polisen och räddningstjänsten ingrep inte, de tittade på utan att agera.

Hur kunde det hända? Och kan det hända igen? Svaret är att detta föranleddes av flera års hatkampanjer som pågick inom media, inom skolor och av politiken. Idag har vi flera kanaler där hatet frodas och konspirationsteorier flödar fritt. Det kan absolut hända igen om vi inte är vaksamma.

Nyligen hölls en stor internationell konferens i Malmö om Förintelsen under namnet Remember ReAct. Detta skedde på initiativ av statsminister Stefan Löfven. På konferensen vittnade flera judar som bor i Sverige idag om att de känner sig hatade och förföljda. Detta är inte värdigt ett civiliserat samhälle.

Antisemitism är inte ett judiskt problem, det är ett samhällsproblem, och vi har alla ett ansvar att stå upp emot hatet när vi ser det, hör det eller konfronteras med det.

Esther O’Hara, Integrationsforum mot rasism

Kokab Faris, Integrationsforum mot rasism