Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ole Berg-Rusten
Bild: Ole Berg-Rusten

Det behövs el - kommer den att räcka?

Replik
Svar på Har 5 G nätet en baksida?, 28 januari.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Hela världen ska ställa om till fossilfri energi. Till detta behövs el. Elektrifiera samtliga bilar i hela Sverige. Hur många laddstolpar behövs det i Trollhättan. Laddstolpar till alla tunga lastbilar. Alla tunga grävmaskiner, schaktmaskiner, asfaltmaskiner etcetera. Laddstolpar till alla långtradare som går på E 45:an.

Alla gräsklippare, häcksaxar, borrmaskiner, mobiltelefoner, etcetera. All flygtrafik som ska flygas med batterier. All sjötrafik som ska gå på batterier över världshaven. All tågtrafik, godstrafik och höghastighetståg som går på el. En utbyggnad av Trollhättans stad till 75 000 invånare, hushållsel, gatubelysning till alla hushåll.

Detta är bara en bråkdel som behöver el i framtiden, hur långt räcker Trollhättans elproduktion till med den befintliga turbinhallen. Vad blir över när den tänkta datorhallen tas i bruk. Utbyggnad av vindkraftverk är det nya, hur ser Sverige ut om 50 år? Ljudet av vindkraftverk kommer att överrösta alla naturliga ljud från en skog som vinden åstadkommer.

DIRGNI