Det behövs fler läkare på vårdcentralerna

Från Liberalernas sida har vi tagit initiativ till en debatt om behovet av allmänläkare på vårdcentralerna i Västra Götaland, menar debattören.

ANNONS
|

Den 14 februari samlades regionfullmäktiges 149 ledamöter åter i Vänersborg efter ett par år av kringresande runt om i regionen. Flera beslut och debatter väntar. Från Liberalernas sida har vi tagit initiativ till en debatt om behovet av allmänläkare på vårdcentralerna i Västra Götaland.

Enligt nya beräkningar från Nationella vårdkompetensrådet så saknas drygt 2 500 till 6 000 allmänläkare i Sverige, beroende på hur många patienter det är per läkare. Rådet konstaterar i en rapport från förra året att andelen specialistläkare i allmänmedicin nätt och jämnt följt med befolkningsutvecklingen och utgör en tydligt minskande andel av det totala antalet specialistläkare.

ANNONS

Socialstyrelsen fastställde förra året ett nationellt riktvärde för fast läkarkontakt i primärvården. Riktvärdet säger att det ska vara 1100 invånare per specialist i primärvården och 550 invånare per läkare i specialisttjänstgöring (ST) i allmänmedicin, i mitten av sin utbildning. Det är Västra Götaland långt ifrån i dag. Utifrån det nationella riktvärdet så är primärvården kraftigt underbemannad.

Det pågår ett arbete inom hela hälso- och sjukvården med att ställa om till en mer nära vård där primärvården med sina vårdcentraler ska vara navet. Redan i dag genomförs över sex miljoner vårdtillfällen i Västra Götaland inom primärvården, vilket kan jämföras med 3,4 miljoner besök inom specialistvården. Syftet med reformen är att patenten ska få en god, nära och samordnad vård som stärker hälsan.

Men utan en fungerande kompetensförsörjning och en bättre arbetsmiljö så kommer det inte vara möjligt. För Liberalerna är det uppenbart att det behövs färre patienter per läkare, att det krävs nya resurser och att fler läkare behöver anställas. Men det är satsningar som lyser med sin frånvaro i den rödgröna regionala budgeten.

Det är bråttom. Läkarförbundets arbetsmiljöenkät visar att på grund av arbetsbelastningen har 25 procent av läkarna i primärvården övervägt att lämna yrket och 45 procent av läkarna har övervägt att byta arbetsplats eller arbeta deltid. I en enkät till registrerade ST-läkare i allmänmedicin i Västra Götaland uppgav 35 procent att de funderade på att sluta som allmänläkare i primärvården och 88 procent svarade att de funderade på att arbeta deltid. Att var tredje, svarande, ST-läkare i Västra Götaland funderar på att sluta är en signal som måste tas på största allvar.

ANNONS

Därför lyfter vi i dag tre frågor till den rödgröna ledningen som vi kräver svar på. Det handlar om vilket behov som ledningen ser framåt av allmänläkare, vilka åtgärder som vidtas för att behålla och rekrytera nya och hur bristen av läkare på vårdcentralerna påverkar omställningen till en nära vård. För oss är detta fullmäktiges viktigaste debatt och den borde vara hela mandatperiodens. För utan satsningar på ökad kontinuitet, fast läkarkontakt och mer pengar till vårdcentralerna kommer inte omställningen till en nära vård vara möjlig. Det skulle slå hårt mot patienterna och folkhälsan.

Pär Lundqvist

Gruppledare och regionråd (L)

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS