Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Det behövs snarare fler än färre vuxna i skolan

Många kommuner i Sverige håller på att skära ner på förskolor, fritidshem och skolor.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Än så länge har inget beslut om att skära ned på skolorna i Vänersborg tagits och vår förhoppning är att så ej kommer att ske eftersom samtliga nämnder i kommunen ska arbeta för att skolresultaten ska bli bättre.

Nu är det dags att se över hur pengarna fördelas. Idag satsar Vänersborgs kommun mindre resurser på förskola och skola än genomsnittet av kommunerna i Sverige.

Ska man i framtiden lyckas med att rekrytera och behålla behöriga lärare i Vänersborgs kommun måste man se till att det blir en bättre arbetsmiljö för lärarna som idag redan sliter ute i verksamheterna med att undervisa alla individer som har olika behov.

Det finns många elever i dag som lider av psykisk ohälsa och som därför har svårare att klara av klassrumssituationen. Det medför att skolorna behöver erbjuda undervisning på alternativa sätt. Skollagen måste följas och alla elever har rätt till det stöd den behöver.

En lärare per klass räcker absolut inte idag med alla individuella behov som finns. Skolan måste organiseras genom att erbjuda olika varianter av undervisning som att en del elever behöver undervisning i mindre grupp samt ibland enskild undervisning.

När nyanlända inte längre räknas som nyanlända finns inte det stöd kvar som behövs via studiehandledare trots att behovet fortfarande är stort.

Läraruppdraget idag har förändrats genom att man inte längre har samma auktoritet och mandat som tidigare. Idag vågar man som lärare inte ingripa vid hot och våld (som har ökat) eftersom man riskerar att bli anmäld.

Det behöver anställas lärare med specialpedagogisk kompetens som kan arbeta tillsammans med ämneslärare i klassrummen samt socialpedagoger som kan arbeta med eleverna både mellan lektionerna och på lektionerna för att undvika hot och våld. Idag behöver skolorna ha beredskap inför att det ofta sker akuta saker som handlar om hot och våld.

Sjuktalet för lärare inom grundskolan och fritidshemmen ökar och redan idag är det en slimmad organisation utan någon luft i systemet.

Att i dessa tider ens tänka tanken om att minska antalet vuxna i skolan gör oss rädda, rädda för att många inte vågar stanna kvar i yrket men framförallt rädda för hur det kommer att påverka samhället i stort.

Lärarförbundets lokal­avdelning i Vänersborg