Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Matilda Spetz
Bild: Matilda Spetz

Det finns en risk att man inte får rätt uppgifter

Man har i media redovisat uppgifter om de grupper som anses ha störst risk för att drabbas av covid 19. I en stor genomgång har ett antal grupper listats, där olika faktorer anses spela stor roll för utfallet av sjukdomen.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Ålder, övervikt, olika sjukdomstillstånd redovisas. Ålder beskrivs svepande utan det faktum att spannet kan vara allt mellan 70 till 100 års ålder. En faktor har inte tagits in i denna stora undersökning inte ett ord om vad/vilken medicinering patienterna stått på innan insjuknandet. Det kan ha avgörande betydelse om dessa före insjuknandet har förskrivits till exempel blodtryckssänkande mediciner som i fler fall innebär att immunförsvaret försvagas och antalet vita blodkroppar sjunker. Denna information finns på bipacksedeln som både patient och personal borde läsa. Det innebär en försämring av patientens förmåga att motstå infektioner. Om detta inte alls beaktas vid uppföljning  av hur viruset beter sig och skall behandlas finns det en risk att man får fel resultat.

Påläst patient