Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Det gamla gravkapellet i fint skick nu

Det är glädjande att se hur fint fastighetskontoret i Vänersborg har rensat upp och snyggat till området vid det gamla Gravkapellet som är beläget invid Onsjö golfbana.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det har under lång tid sett så vildvuxet ut vid byggnaden och denna har även varit i behov av smärre underhåll för att inte ta skada. I sommar har kommunen åtgärdat detta på ett hedervärt sätt och det ser så prydligt ut efter dessa åtgärder både invändigt som utvändigt. Även de märkliga minnesstenarna som finns här invid byggnaden har riktats upp och rengjorts. Hoppas att fastighetskontoret även framgent kan hålla denna märkliga byggnad i ett så här välvårdat skick.

Gravkapellet uppfördes 1793 (226 år sedan) av ägarna till Onsjö fideikommiss - Vollrat Vilhelm Haij och hans hustru Karin von Stockenström – som gravplats för dem och för kommande generationer av familjen Haij. År 1974 flyttades kistor och urnor från gravkapellet till en familjegrav som anordnades på Vassända Naglums kyrkogård.

Vänersborgs kommun förvärvade sedan Onsjö fideikommiss den 1 januari 1975. Familjen Haij var mycket angelägna att gravkapellet skulle vårdas och underhållas framgent som ett minnesmärke. Detta finns inskrivet i det köpekontrakt från 1974 som upprättades mellan Vänersborgs kommun och familjen Haij. Med de åtgärder som nu genomförts är dessa helt i linje med den avsikt som framgår i köpekontraktet.

Anders m. fl.