Det är i dessa valtider lätt att låta vallöften som saknar förankring i verkligheten eller slår in öppna dörrar ta överhanden, menar debattören.
Det är i dessa valtider lätt att låta vallöften som saknar förankring i verkligheten eller slår in öppna dörrar ta överhanden, menar debattören. Bild: Johan Nilsson/TT

Det handlar om jämställda och jämlika förutsättningar

Det är i dessa valtider lätt att låta vallöften som saknar förankring i verkligheten eller slår in öppna dörrar ta överhanden, menar debattören.

ANNONS
|

I olika medier uppmanas väljarna att testa deras så kallade valkompasser. Även jag har prövat på, och har naturligtvis inget emot att valdebatten handlar om konkreta sakfrågor som till exempel fler behöriga lärare, fastighetsunderhåll eller vårdköer. Samtidigt gäller det också att se till helheten. För mig handlar det framför allt om mer av jämställda och jämlika förutsättningar att påverka sitt eget liv. Då måste sakfrågorna ligga i linje med ett sådant ”frihetsideal”. Det är i dessa valtider lätt att låta vallöften som saknar förankring i verkligheten eller slår in öppna dörrar ta överhanden.

I vår värdegrund står alltid den enskilda människan i centrum. Vi ska ha en stor tillit till varandra. Vårt samhälle ska också präglas av öppenhet och tolerans. Vi ska alla känna trygghet. Det ska vara attraktivt att arbeta och bo i vår kommun. Tillsammans ska vi vara en tillgång för varandra.

ANNONS

Den bästa starten i livet för våra barn och ungdomar är överordnat. Ingen period i livet tycks människan kunna lära sig så mycket som under sina fem första år. Därför är kvalitén i förskola och skola så viktig när den praktiska politiken utformas. Detta är också grunden för att kommande generationer ska kunna fullfölja sina studier, börja arbeta och bilda familj. Ingen ung människa drömmer om att bli arbetslös eller kriminell. Vi måste ständigt se till att alla som kan också ska arbeta. Att det finns tillgång till bostäder till rimlig kostnad. Samtidigt kräver omsorgen om vårt klimat och vår miljö en omställning i vårt samhälle.

En självklar del i vår värdegrund är det goda livet för våra äldre, likväl som tillgången till hälso- och sjukvården efter behov. Men växande köer i Västra Götalandsregionen är inte förenlig med visionen om det goda livet, allra minst för äldre människor. Välfärden vara som starkast när behoven är som störst. Den tar vi gemensamt ansvar för, och finansierar solidariskt. Privata vinstintressen ska inte styra kvaliteten inom skolan, vården och omsorgen. Samtidigt måste vi fortsätta arbetet för en tryggare kommun som sluter klyftorna, stärker välfärden och motverkar segregation och kriminalitet.

Slutsatsen blir att vi måste också se till helheten när vi röstar den 11 september. Politiken hänger ihop. Värdegrunden handlar om att utbytet av varje skattekrona ska växa. Så på valdagen, fråga också dig själv: i vilket slags samhälle vill jag leva i och vilket politiskt parti har tillsammans med landets invånare, förmågan att förverkliga det samhället?

ANNONS

Joakim Sjöling

ordförande Socialdemokraterna Vänersborg

ANNONS