Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Helena Landstedt/TT
Bild: Helena Landstedt/TT

Det måste löna sig att ha arbetat

Nästa år kommer medelpensionen här i Norra Älvsborgsdistriktet att ligga på omkring 14 650 kronor efter skatt. Det handlar i regel om länets tidigare grundskollärare, sjuksköterskor eller butikspersonal som efter runt 40 års arbete har denna pensionsinkomst att leva på.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Riksdagen beslutar nu i oktober om att höja grundskyddet i pensionssystemet, alltså garantipensionen och bostadstillägget, för de som arbetat lite eller inte alls. Fullt grundskydd blir nästa år cirka 14 000 kronor efter skatt. Men inga beslut tas för att förstärka den inkomstrelaterade pensionen.

Arbete lönar sig alltså mycket dåligt i pensionshänseende. Sverige är på väg mot ett grundtrygghetssystem, där alla får ungefär samma låga allmänna pension, och inte en inkomstbaserad allmän pension som vi gemensamt kommit överens om. Man kan alltså fråga sig varför vi under arbetslivet betalar in pensionsavgifter och varför vi har ett allmänt pensionssystem. Detta är oacceptabelt, här brister politiken i ansvarstagande.

Att arbeta längre kommer inte att räcka eller vara möjligt för alla löntagare, det är heller inget dagens pensionärer kan göra. Staten måste därför ta sitt ansvar och höja pensionsavsättningarna, omgående till 18,5 procent och där­efter ytterligare höjningar. Framtidens pensionärer kan då få en högre inkomstpension och likaledes för dagens pensionärer genom att retroaktivitet införs. Pensionssystemet måste renoveras så att det ger högre inkomstpensioner.

Eva Eriksson

förbundsordförande SPF Seniorerna

Siv Gustavsson

distriktsordförande SPF Seniorerna Norra Älvsborg