Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Anders Wiklund/TT
Bild: Anders Wiklund/TT

Detta år har tusen fall av rån mot unga rapporterats

Kriminella i Sverige har blivit mer hänsynslösa och våldsamma. Redan i år har över tusen fall av rån mot unga rapporterats, en siffra som ser ut att bli det dubbla mot förra året.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Samtidigt som antalet rån mot de som är extra utsatta i samhället ökar lider landet av akut polisbrist orsakat av decennier där man nonchalant gullat med kriminella och struntat i att gardera landet för den utveckling som de flesta med vett såg komma. Att skydda de mest utsatta i samhället måste ses som en av statens viktigaste uppgifter varpå misslyckandet att göra detsamma är en enorm skandal.

Att kriminaliteten ökar i det långa loppet när unga fråntas möjligheten till en trygg och säker uppväxt vet vi. Ungas stora utsatthet idag är någonting som kommer stå oss dyrt imorgon genom ökad psykisk ohälsa, fängelsekostnader och satsningar på rättsväsendet som kanske inte hade behövt göras. Många av de ungdomar som idag rånar sina jämnåriga är de som i framtiden deltar i brutala gänguppgörelser och rånar vuxna.

När det rör sig om ung brottslighet är förebyggande arbete väldigt viktigt, där spelar skolan och polisen tillsammans en viktig roll för att förhindra att unga faller in i kriminaliteten. Men när brottet väl har begåtts är förebyggande arbete föga verkande. Ung brottslighet måste kunna beivras för att kunna bekämpas. Det är orimligt att ungdomar som begår grova våldsbrott ofta inte alls straffas och när de väl har åldern inne är straffsatserna så häpnadsväckande låga att vinsten av att råna väger tyngre än påföljderna. Straffåldern bör sänkas och ungdomsrabatten ses över för att ge rimliga straff till orimligt grova brott.

Ungdomar spenderar större delen av sin tid i skolan, det blir därför extra viktigt att skolan är en trygg miljö. Mellan 2012 och 2017 fördubblades våldet i skolan och den utvecklingen ser ut att fortsätta. Stökiga elever som med våld förstör för den skötsamma majoriteten måste kunna omplaceras, främst för att bevara studieron för de som faktiskt vill lära sig men också för deras egen skull. Inga barn bör fastna på en dålig bana i livet på grund av vuxnas ovilja att göra det som behövs, även fast det som behöver göras kan vara jobbigt.

Oviljan att säkra ungdomars rätt till en trygg uppväxt är ett av de största sveken mot svenska ungdomar i modern tid. Ett svek som kommer stå oss dyrt när unga kriminella blir fullvuxna gangsters. Möjligheter måste ges för rättsväsendet att ta tag i ungdomsbrottsligheten och skolan måste säkras från hot och våld. Gör för all del barnkonventionen till svensk lag och berätta gärna för oss hur naiva ni har varit men så länge vi ungdomar inte känner att samhället skyddar oss när det behövs tror jag helt ärligt inte att det spelar någon roll för vår del.

Rebecka Fallenkvist, regional kontaktperson väst

Emil Eneblad, kriminalpolitisk talesperson

Ungsvenskarna (Sverigedemokraternas ungdomsförbund)