Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Amir Nabizadeh/TT
Bild: Amir Nabizadeh/TT

Diskussion om fattigpensionärer är en högerpopulistisk fråga

Replik
Svar på "Lite medkänsla hade varit klädsamt".

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

EU har fastställt en gräns beträffande fattigdom hos pensionärer. Den är baserad på medelinkomsten i landet du bor i. I Sverige är den totala inkomstgränsen satt till 12 300 kronor/månad.

Har man lägre, bedöms man löpa risk att hamna i en ekonomisk ansträngd situation. Enligt statistik levde cirka 290 000 pensionärer i denna situation år 2018. Den siffran är dock länge nu, på grund av pensionshöjningar, skattesänkning samt höjt bostadstillägg, som inte är ett bidrag utan ett tillägg till pensionen för dom med låg pension. Man måste dock ansöka om det.

Statistik finns att hämta på många olika ställen som ger likvärdiga siffror. Till exempel Eurostat (EU:s statistikprogram) Min pension.se, Pensionsmyndigheten, Seniordeal etcetera. Du kan göra egen research.

Enligt "Min Pension" ligger genomsnittet i Sverige på 17.000 kronor. PRO har skrivit: Nej de svenska pensionerna ligger inte sämst i EU. Tvärtom har Sverige lägre materiell fattigdom än de flesta länder i Europa,  däremot har vi halkat efter de nordiska grannländerna. Staffan Ström (samhällsvetare) skriver också utförligt om detta. Var du tar ditt påstående ifrån vet jag inte.

Var någonstans skrev jag att det är okej att det finns pensionärer som lever under tuffa ekonomiska förhållanden? Det är inte sant. Jag själv får ut 10.900 kronor plus 1600 kronor några år till, tack vare en försäkring. Att jag är trött på gnället är dock sant. För övrigt är hela denna diskussion om fattigpensionärerna en högerpopulistisk fråga. Inget parti har ännu lagt något konkret förslag hur det ska lösas.

S