Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Gorm Kallestad
Bild: Gorm Kallestad

Dopning är ett samhällsproblem!

11 oktober startar den nationella ”Uppmärksamhetsveckan för dopning i Sverige” – då anstränger sig alla gym, träningsanläggningar och kommuner som arbetar med den nationella dopningsförebyggande metoden 100 procent ren hårdträning ännu mer för att belysa dopningsfrågan.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Idag är inte dopning ett idrottsproblem utan ett samhällsproblem. I år fokuserar vi extra på kosttillskott.

Marknaden för kosttillskott slår ständigt nya försäljningsrekord och Sverige ligger i Europatoppen när det gäller hur mycket pengar vi spenderar. Men att använda kosttillskott som utlovar snabb muskeltillväxt eller viktminskning är ett risktagande. Undersökningar visar gång på gång att denna kategori kan innehålla dopningsklassade, läkemedelsklassade eller på annat sätt förbjudna eller skadliga substanser. Lagstiftningen på området är svag och kontrollerna eftersatta. Även produkter som säljs i vanliga hälsokostbutiker kan innehålla helt andra substanser än de som deklareras på innehållsförteckningen. Som konsument har du alltid ett eget ansvar för att säkerställa att kosttillskotten du äter, inte innehåller något olagligt preparat.

Att informera och diskutera kosttillskott och anabola steroider är angeläget. Dopning drabbar inte bara den som tar preparaten, utan kan också drabba närstående i form av exempelvis våld i nära relation.

Så för att du ska vara på den säkra sidan så är det normal kost som gäller, vilket räcker för de flesta av oss och kom ihåg att träna rent!

Sara Gunnarsson Forsberg

drogförebyggande samordnare Vänersborgs kommun

Monika Leijon

drogförebyggande samordnare Trollhättans stad