Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Pontus Lundahl/TT
Bild: Pontus Lundahl/TT

En förbättrad lagstiftning är en viktig del i arbetet

Replik. Svar på "Snart sju förlorade år för utsatta barn med S, Hallengren och Wiking".

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Camilla-Waltersson-Grönvall M påstår i en replik på min tidigare artikel i TTELA att Socialdemokraterna har struntat i frågor som gäller utsatta barn och lagstiftningen i dessa frågor. Ingenting kan vara mer fel. Socialdemokraterna har hela tiden arbetat aktivt och intensivt för att förbättra villkoren för alla barn som växer upp i Sverige. Vi gör det på flera sätt. Ett av de viktigaste åtgärderna under den senaste socialdemokratiska regeringsperioden är införlivandet av barnkonventionen till svensk lag. Det hade Moderaterna kunnat göra under sina åtta år i regeringen – men valde att inte göra någonting. Snarare är ju intrycket att M har motarbetet det här arbetet. Men tack vare att vi har en S-ledd regering har vi nu sedan 2020 en lagstiftning där FN:s barnkonvention är införlivad i svensk lagstiftning. Den nya lagen bör få stor betydelse för den fortsatta rättstillämpningen inom all lagstiftning som berör barn och ta hänsyn till barnets bästa.

Det fruktansvärda som hände flickan Esmeralda var ett grovt brott och samhällets insatser måste självklart inriktas på att detta inte ska kunna ske igen. En förbättrad lagstiftning är en viktig del i det arbetet. Regeringen har tagit flera utredningsinitiativ och lagt förslag som sedan har beslutats av riksdagen. Det kommer vi fortsätta göra och hoppas på ett bra och konstruktivt samarbete med alla partier i riksdagen. Men i det sammanhanget är det viktigt att vi fokuserar på att lägga förslag som förbättrar och underlättar arbetet för socialtjänsten och för domstolarna som ska döma i enskilda ärenden. Vi socialdemokrater kommer inte lägga förslag som leder till ökad rättsosäkerhet.

Det enskilda förslag som Camilla Waltersson-Grönvall för fram som det enskilt viktigaste har tidigare kritiserats av rättsvårdande remissinstanser och bedömts leda till ökad rättsosäkerhet.

Det har varit svårt att bortse ifrån nu när regeringens utredare la sitt eget förslag för att förbättra placerade barns rättigheter. Ett förslag som också fått godkänt av de flesta kommuner, myndigheter och domstolar.

I arbetet med att förstärka samhällets insatser kan vi inte heller bara fokusera på ändringar i lagstiftningen. Den kanske viktigaste förändringen måste ske i kommunerna och det arbete som socialtjänsten gör. De måste förbättra och förstärka sina rutiner för att förhindra liknande händelser i framtiden. Behovet av detta understryks inte minst av IVO:s granskning av fallet ”Lilla hjärtat” där de har identifierat flera mycket allvarliga brister i socialtjänstens handläggning. Det är bland annat mot den här bakgrunden som Socialdemokraterna under alla år i regeringsställning har prioriterat ökade resurser till välfärden och till kommunernas verksamheter som rör barn och gamla. Förutom fortsatt reformerad lagstiftning kommer vi socialdemokrater att fortsätta prioritera välfärdssatsningar i kommunerna. Det gör vi därför att vi vet att detta kommer att bidra till att förbättra villkoren för alla barn som växer upp i Sverige.

Mats Wiking,

socialarbetare och S-riksdagsledamot från Trollhättan