Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Krogen. Bild: Andreas Olsson
Krogen. Bild: Andreas Olsson

En hel bransch på plankan

Äta bör man. I måltiden förenas nytta med nöje. Men i och med att måltiden ofta är en social händelse där man träffas runt ett dukat bord har de som driver företag som lever på måltider också drabbats hårt av regeringens restriktioner i och med coronapandemin. Dalsland är inte heller förskonat.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

I Åmål har Restaurang Nygård gått i konkurs. Vi befarar att det bara är den första i raden då restaurangerna är mycket hårt pressade. Det vore förödande om restauranger och krogar dog ut helt. I en större stad kommer alltid någon att finnas kvar, något att bygga vidare på. I en liten stad som Åmål kan det bli helt tomt. Även i Bengtsfors, Mellerud och Dals Ed finns restauranger som kämpar för att överleva och Dalsland behöver dem alla!

Restaurangbranschen i är den branschen som har fått flest restriktioner under hela krisen. Bordsplacering, Bordsservering, utökade städrutiner, maxantal baserat på storlek av verksamheten, tydlig information till gäster, myndighetskontroller.

I mars presenterades det olika stöd till drabbade branscher men flertalet varade endast ett par månader och har sedan inte ersatts trots att krisen kvarstår. Behandlingstiden för stöden är 5–6 månader till företag som behöver akut hjälp. Det är tydligt att stödpaket inte var gjorda för småföretagarna och alla drabbade har inte rätten att söka de stöd som presenterats.

I november och december kom ytterligare restriktioner som tvingar krogarna att stänga tidigare. Detta trots att restaurang och krogen endast utgör ett par procent av hela smittspridningen. Ingen alkoholservering efter kl 20:00 och ett krav på max 4 gäster per sällskap. Men inga ytterligare stöd.

Framför allt måste de som är livskraftiga företag få hjälp att klara sin likviditet för att kunna betala löner, hyror, räkningar och leverantörer. De stöd som finns är antingen fel utformade eller otillräckliga. Stöden ska anpassas efter företagen, inte företagen efter stöden. Krisstöden behöver förenklas och förlängas. Sänkta arbetsgivar- och egenavgifter är liksom hyresrabatten kraftfulla verktyg som borde fått fortsätta. Nu måste de snarast återinföras. Att anstånden med skatt förlängts är efterlängtat, det är något som Företagarna krävt länge. Här måste regeringen och myndigheterna vara lyhörda för att ytterligare förlängningar kan krävas tills krisen är över.

Det gäller att agera nu för att företagen ska överleva. Om massor av folk blir arbetslösa så kommer det att kosta mycket - för företagen, samhället i stort och den enskilda människan. Nu är inte tid för staten att vara dumsnål och spara på krutet. De senaste fyrtio åren har fyra av fem jobb skapats i små och medelstora företag och många av dem bär en hel bygd på sina skuldror. Det finns inget bättre sätt att värna jobb och välfärd än att se till att små och medelstora företag överlever och kan växa.

Det kommer en tid efter pandemin. Förhoppningsvis är den tiden inte så långt borta. För Dalsland är det oerhört viktigt att turisterna återvänder. Men då måste det finnas något som kan ta emot dem. Det måste då finnas annat för dem att äta än pizza och snabbmat när magen börjar kurra.

Bente Hjelm

ordförande Företagarna Åmål

Daniel Jonasson

ordförande Företagarna Mellerud

Veronika Horn

ordförande Företagarna Dals-Ed

Stephanie Brodeur Flink

ordförande Företagarna Bengtsfors