Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Stefan Bennhage

Insändare: En jordbruksmark tar cirka 300 år att skapa

En jordbruksmark tar cirka 300 år att skapa. Men en blinkning att förstöra för alltid. I veckan sammanträdde Trollhättans kommunstyrelse.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Forumet där man genom beslut bereder förslag inför definitivt beslut i Trollhättans kommunfullmäktige. Den kanske mest kontroversiella frågan under mötet var antagande av detaljplan för området och etapp 2, där prima åkermark föreslås bli verksamhetsområde!

Medan Paul Åkerlunds klubba faller, gäspar Ester Ohara och Mp lite sömnigt i frågan. Inte ett ord. Inte en suck. Inte en fråga. För frågan är ju som Ester lite utmattad deklarerade till mig efter mötet: ”Redan avgjord och beslutad”.

Väck mig om jag har fel! Men är det inte just i dessa skarpa beslutsforum, i ett för miljön strategiskt vägval – som Mp förväntas göra den stora skillnaden? Det är väl just här man högljutt, utan kompromiss eller undantag ska använda sin gyllene vågmästarroll som del av Trollhättans s-styrda majoritet?

Kanske hade jag nu lite otur när jag tänkte! Men var det inte Ester och Mp som skulle predika åkermarkens betydelse, hotet mot den biotopiska mångfalden, vikten av människans minskade fotavtryck på miljön och åkermarkens betydelse för en ökad andel självförsörjning? Var det inte Ester och Mp som skulle utmana mig som moderat – och inte omvänt. I spåren av covid 19 hade jag och nog många mig varit relativt lättöver­talad i frågan.

Kanske är jag genant och nästan militant! Men i stället för att sömnigt fortsätta gå i S röda ledband och samtidigt ge oss moderater och andra miljövänner en stor loska i ansiktet. Borde inte Ester och Mp, precis som C och KD gjort, tacksamt i stället ställa sig bakom vårt förslag om att inventera alternativa platser för verksamhetsutövande? Att föreslå förtätning och utveckling av redan befintlig industrimark. Ett effektivt sätt att också värna skattebetalarnas pengar. Och för mig en helt rimlig hållning som dessutom stöds av länsstyrelsens yttrande om planförslaget för Alingsåker. Där man just efterlyser beskrivning, motivering och avvägning till varför jordbruksmark tas i anspråk och hänvisar till att planen för Alingsåker strider mot miljöbalkens 3:e kapitel 4:e paragraf.

Så min fråga till dig Ester. Kommer du och dina kollegor i Mp, liksom jag själv gjort, vakna, medge att ni hade lite otur när ni tänkte, och våga bli lite genanta och nästan militanta vid nästa fullmäktige?

Jennie Bergius Eriksson (M)