Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Gorm, Kallestad
Bild: Gorm, Kallestad

En jul utan våld?

Julen, en fridfull och glädjens högtid för de flesta, men för andra istället en väntan med bävan och rädsla.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Våld i nära relationer har eskalerat under coronas restriktioner och längre ledighet ökar risken för utsatthet, just där man borde känna mest trygghet, i hemmet.

Lite fakta:

* Varje år mördas omkring 17 kvinnor av en man de har eller har haft en kärleksrelation med.

* 25 procent av alla tjejer mellan 16–24 år rapporterar våld från pojkvän/ex pojkvän.

* Varje år polisanmäls omkring 30 000 fall av misshandel mot kvinnor och ytterligare omkring 2 500 fall av grov kvinnofridskränkning. Mörkertalet är dock stort, BRÅ uppskattar att omkring 80 procent av våldet mot kvinnor i nära relationer aldrig polisanmäls.

Våld i relation innebär oftast att en man utsätter en kvinnlig partner, men våld förekommer i alla sorters parrelationer, både hetero- och homosexuella. En kvinna kan bli våldtagen av sin flickvän, en man slagen av sin make och en transkvinna hotad av sin pojkvän. Våld i nära relation är, enligt mig, ett samhällsproblem, inte enskild händelse.

Barn som upplever eller utsätts för våld i hemmet påverkas starkt. Barn är inte enbart vittnen till våldet – de upplever våldet själva. Hemmet blir till en plats där vad som helst kan hända. Många barn tar på sig ett stort ansvar för det som sker, och mår dåligt av att inte kunna stoppa våldet. Omkring vart tionde barn tvingas uppleva att pappa misshandlar mamma och sedan år 2000 har 126 barn fått sin mamma dödad av pappan.

Som förtroendevald politiker har jag en möjlighet att bidra till att påverka hur samhället agerar i frågan. Genom att engagera mig och i olika sammanhang lyfta upp problematiken med nuvarande lagstiftning kan jag bidra till att skapa en förändring. Jag är stolt över att Moderatkvinnorna har ett stort fokus på denna fråga och jag står bakom de förslag vi som parti driver:

* Gärningsmannen ska flyttas, inte kvinnan.

* Skärpa straff för grov kvinnofridskränkning och grov fridskränkning så att straffminimum höjs till fängelse ett år och att straffmaximum höjs till fängelse 10 år.

* Obligatorisk häktning av personer misstänkta för grov kvinnofridskränkning.

* Fler fall av kvinnovåld skall leda till utvisning.

* Kontaktförbud med fotboja direkt, inte som idag först när kontaktförbudet brutits.

* En ny sekretessbrytande regel ska införas för at fler fall av våld i nära relation ska förebyggas

Kvinnojourer och andra stödorganisationer är centrala i arbete mot relationsvåld, men finns tyvärr inte i alla kommuner i dagsläget. Moderaterna satsar därför dubbelt mot regeringen i sin budget.

Den 25 november är FNs internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. Runt omkring i landet anordnar kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer ljusmanifestationer, event och samtal. Du kan visa ditt stöd för att mäns våld mot kvinnor ska upphöra genom att delta på manifestationer och aktiviteter eller så gör du som jag och tänder ett extra ljus och funderar över om det finns något just du kan göra för att bidra till att stoppa våldet som kvinnor utsätts för.

Om du hör ljud eller skrik som gör dig orolig - ring polisen! Om du känner oro för barn, kontakta socialtjänsten. Kvinnofridslinjen öppen dygnet runt 020 - 505050. Tillsammans kan vi göra skillnad om så bara för en individ.

Cecilia Gustafsson,

Moderaterna i Trollhättan