Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

En perfekt rödgrön storm

Vad ska man kalla det när den förda politiken och kriminaliteten får samma konsekvens? Den frågan måste man ställa sig efter att ha läst Svenskt Näringslivs senaste mätning av företagsklimatet i svenska kommuner.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Brottsligheten och otryggheten i Trollhättan är nu ett så allvarligt problem för våra företagare att vi är på plats 267 av 290. Ett större U i betyg för regeringens och kommunens politik är svårt att föreställa sig. Det är mer att betrakta som ett MVG till våra kriminella. Man kan lätt tro att den omfattande kriminaliteten är det största problemet för företagare i Trollhättan. Istället uppfattar de istället konkurrensen från den egna kommunen som ett ännu större hot. Där hamnar vi ända nere på plats 281, bara nio placeringar från botten och det är inte en slump. Under decennier har socialdemokratin arbetat målmedvetet med att konkurrera ut det privata näringslivet där de ser möjlighet att ersätta det med skattefinansierad verksamhet.

Ansvariga politiker kommer troligtvis se detta som ett MVG för förtjänstfullt utförd socialdemokratisk politik. Men om då både den förda politiken och kriminaliteten får samma konsekvens, och båda två rycker på axlarna åt hur deras respektive agerande drabbar företagare finns det då någon egentlig skillnad mellan de båda? Tjänstemännen och de styrande politikerna agerar naturligtvis inte med kriminellt uppsåt, men även om metoder och uppsåt skiljer sig åt blir slutresultatet likväl detsamma, färre företag ger färre arbetstillfällen och försämrat skatteunderlag. Misslyckad kriminalpolitik och misslyckad näringslivspolitik. Det är helt enkelt en perfekt rödgrön storm. För den företagare som tvingats i konkurs när de mött konkurrerande kommunal verksamhet är det nog klen tröst att kommunen inte agerade med ett kriminellt uppsåt.

Att med ena handen bekämpa brottsligheten mot företag och med den andra konkurrera med dem är förstås en omöjlig ekvation om man vill ha ett starkt, lokalt näringsliv. Det hjälper inte att Trollhättan har en kompetent och skicklig näringslivsenhet när dess uppdrag går tvärt emot den egna ledningens ideologiska mål. Att politik inte kan nå framgång när den motarbetar sig själv är självklart. Så istället för att bedriva dagens kontraproduktiva politik kommer Moderaterna vid ett maktskifte avsluta den skadliga kommunala konkurrensen. Vårt främsta ansvar är trygghet för Trollhättans invånare. Företag ska skötas av företagare, inte av kommunpolitiker med en ideologisk agenda.

Mattias Furskog

Moderaterna