Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jag får ångest när jag tänker på att någon av mina barn ska sjunka in i TBE och bli riktigt dålig, uttrycker insändaren. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Jag får ångest när jag tänker på att någon av mina barn ska sjunka in i TBE och bli riktigt dålig, uttrycker insändaren. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Insändare: En rättighet att få vara TBE-fri

Jag får ångest när jag tänker på att någon av mina barn ska sjunka in i TBE och bli riktigt dålig, uttrycker insändaren.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Med anledning av TTELA:s artiklar: ”TBE skjuter i höjden – många fall i TTELA:s område” och ”Allt fler vaccinerar sig när vetskapen om TBE sprids” .

Jag har lite reflektioner över detta med TBE-vaccin och hur viktigt det är att ta det. Jättebra att det upplyses!

Men det känns som om en målgrupp är bortglömd här. Vi som inte har det så gott ställt. Som ensamstående trebarnsmamma (varav två tonåringar) och långtidssjukskriven så får man vända och vrida på varje krona. Jämt!

Pengarna räcker nätt och jämt till räkningarna. Sedan ska man ha mat, mediciner, läkarbesök, hygienartiklar med mera. Och så är det önskvärt att man ska kunna hitta på nått med barnen nu på sommaren. Så att de har några saker att berätta när skolan börjar. Så att de slipper känna sig utanför när kompisarna berättar vad de hittat på. Lekland & nöjesparker är inte att tänka på.

För våran familj blir det dagsutflykter med medhavd matsäck och vi äter hemma på eftermiddagen. Inte massa utemat och fika. På sin höjd en billigare glass. Men dagsutflykter blir med svårare på grund av bränslepriserna. Så det blir som en ond spiral. Även till exempel pensionärer, har inte lätt att få pengarna att räcka till. Ska vi inte skydda dom äldre?

Hur ska då jag som mamma kunna vaccinera mig och barnen för tusentals kronor när pengarna inte finns! Ta ett lån? Nej det får man inte som sjukskriven.

Jag kan ju inte gärna säga till barnen att denna månaden får vi leva på luft och kärlek, för jag lägger pengarna på vaccin för att vi ska slippa denna hemska sjukdom. Det är sinnessjukt att inte alla ska ha samma rätt till skydd från denna förrädiska sjukdom en liten fästing kan orsaka.

Varför ingår inte detta vaccin i allmänna vaccinationsprogrammet? Det är för mig en gåta. Detta innebär ju även ökad påfrestning på vården med dom TBE-fall som ökar varje år. Vården går redan på knäna. Jag önskade att detta vaccin blir kostnadsfritt för alla som vill ha det, för allas lika värde och rätt att få skydd.

Jag får ångest när jag tänker på att någon av mina barn ska insjukna i TBE och bli riktigt dålig. Känner mig maktlös av bara tanken. Man kan ju inte förbjuda barnen att röra sig utomhus heller på grund av risken som fästingarna medför. Det är inte heller rätt, barn ska få vara barn.

Jag ber till politikerna att räkna med detta vaccin och göra det kostnadsfritt i nästa budget som ska läggas. För att vi alla ska ha samma möjlighet och rätt att förbli TBE-fria! Jag tycker att vi som medborgare skulle kunna kräva det.

Hälsa ska inte vara en klassfråga