Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild: Fredrik Sandberg/TT

En satsning på välfärden

För oss socialdemokrater har välfärden högsta prioritet. I höstbudgeten föreslås den största nationella satsningen på välfärden någonsin.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Nu höjer vi det generella statsbidraget till kommuner och regioner med tio miljarder samt att regionerna får fyra miljarder för att hantera uppskjuten vård och kommunerna fyra miljarder till äldreomsorgen.

Hela Sverige har i år kraftsamlat för att klara av det nya coronaviruset. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har skjutit till stora resurser för att skydda liv, jobb och välfärd. Men pandemin har också blottlagt allvarliga brister i vårt samhälle, bland annat den påverkan den haft för våra äldre på äldreboenden.

Nu gör vi en historisk satsning på äldreomsorgen med ett permanent årligt tillskott och därtill förstärks också Äldreomsorgslyftet. Det syftar till att stärka kompetensen inom äldreomsorgen genom att personalen kan utbilda sig på betald arbetstid. Coronakrisen har tydliggjort brister inom äldreomsorgen och det stora behovet av förstärkningar. Både på verksamhet och på bättre förutsättningar för personalen. De högre statsbidragen är ett bra steg i den riktningen.

Totalt för Dalslandskommunerna innebär höjningen av statsbidragen 14.7 miljoner kronor till Bengtsfors, 9.1 miljoner till Färgelanda och 6.9 miljoner till Dals-Ed och för Åmåls del blir det 17.9 miljoner och för Mellerud 13.4 miljoner kronor mer redan 2021.

Under pandemin har sjukvården och äldreomsorgen gått igenom sin svåraste påfrestning i modern tid. Planerad vård har behövts skjutas upp. Därför gör vi den största historiska satsningen på sjukvården och äldreomsorgen i den socialdemokratiskt ledda regeringens höstbudget för 2021.

Vi ska bygga vårt samhälle starkare än det var innan krisen.

Jörgen Hellman, Paula Holmqvist och Mats Wiking S riksdagsledamöter