Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

En väg ut ur sjukvårdskrisen

Vi lever fortfarande under en pandemi. Den påverkar oss alla och den påverkar vården och kollektivtrafiken.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Vi i Vänsterpartiet i Västra Götalandsregion har presenterat vårt förslag till budget för 2021. Vi vill bryta den negativa spiral av ständiga nedskärningar och personalbrist som drabbar patienterna. Vi ska sluta lönediskriminera och vi ska prioritera kollektivtrafiken.

Vi vill rikta ett stort tack för den arbetsinsats som personalen gjort under pandemin. Alla de som slitit, bytt arbetsplats och fått prioritera om. Men det räcker inte att säga tack. Det har aldrig känts så viktigt att satsa på personalens arbetsvillkor som nu. Vi satsar en kvarts miljard på jämställda löner 2021, det är mer än en fördubblad satsning jämfört med vårt budgetförslag för i år. Samtidigt avsätter vi 100 miljoner kronor i en låglönesatsning. Sjuksköterskor och undersköterskor är värda en bättre lön.

Det finns uppskjuten vård i form av vårdköer att lägga till de vårdköer som fanns innan pandemin och den psykiska ohälsan har ökat. Äldre, sköra människor ska få besök av hemsjukvårdsläkare som samarbetar med den kommunala vården. Därför gör Vänsterpartiet en extra satsning på hemsjukvårdsläkare. Vi avsätter pengar för att bygga ut mottagningar för unga vuxna med psykisk ohälsa och satsar extra på beroendevården. Vi uppmärksammar att åtgärder behövs mot våld i nära relationer.

Den blågröna ledningen har ingen större tilltro till den vård som de själva styr över och ser inga problem med att personalen istället väljer att gå till privata vårdgivare. Vi vill höja lönerna och förbättra arbetsvillkoren så att det blir attraktivt att jobba kvar i den offentliga vården. Då slipper vi gynna privata företag som gör vinst på de som köar för att få höfter eller knän opererade.

Klimatfrågan är av helt avgörande betydelse för framtiden. De tuffa beslut som krävs för att hålla nere koldioxidutsläppen måste ha rättvisa klass- och könsperspektiv för att få acceptans. Det allra viktigaste regionen kan göra är att prioritera kollektivtrafiken. Det är nödvändigt att offensivt arbeta för att både återta de resenärer som nu valt bilen och få fler att välja kollektivtrafiken i framtiden. Vi satsar 150 miljoner kronor på att bygga ut kollektivtrafiken under 2021.

För att visa en väg ut ur krisen är vi Vänsterpartiet beredda att höja skatten i Västra Götalandsregionen med 30 öre. Vi gör det för att klara att satsa 1,3 miljarder kronor mer än den blågröna ledningen på sjukvården och på att bygga ut kollektivtrafiken med 150 miljoner kronor.

Eva Olofsson (v) ledamot i regionstyrelsen

Carina Örgård (v) ersättare i regionstyrelsen

Jan Alexandersson (v) ersättare i regionstyrelsen