Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Martina Holmberg / TT
Bild: Martina Holmberg / TT

Enligt smittskyddsläkare startade smittspridning med skidturister

Replik. Svar på insändare ”Lögn, förbannad lögn och statistik”, 21 april

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Än en gång tar insändaren ”Tre myggor med stora öron” upp överdödlighet inom äldreomsorgen i Vänersborg fastän det inte varit någon sådan. Det har jag beskrivit i en tidigare insändare. Man skriver också att det är politiker som är ansvariga för den allmänna smittspridningen i Vänersborg och inte, som regionens smittskyddsläkare säger, att det började med skidturister som varit i alperna. Det är djupt olyckligt när osakliga och vilseledande uppgifter sprids på detta sätt och syftet är svårt att förstå.

Man skriver vidare och även det helt felaktigt, att vi inte har kompetent medicinsk personal på våra äldreboenden. Vi har mycket hög kompetens och vidareutbildning pågår kontinuerligt. Samarbetet med läkarna från vårdcentralerna har utvecklats. Vi har många sjuksköterskor jämfört med andra och vår sysselsättningsgrad är hög, det vill säga vi har många i heltidstjänster. Nära 90 procent av vårdpersonal som inte är sjuksköterskor är utbildade undersköterskor. Det måste vara tråkigt för vår kompetenta personal att läsa dessa påståenden från insändaren.

Helt felaktigt skriver man också att vi inte har ett genomtänkt beredskapslager av förbrukningsmaterial. Visst var det bekymmer ett par veckor, tidigt våren 2020, men insändaren ger sken av att det skulle vara problem med detta nu vilket det inte är. Slutligen vill jag upplysa om att vi har haft en viss överanställning av personal i äldreboendena och det har vi alltjämt. Dessutom finns just nu planer på att öka det ytterligare.

Det är lätt att få intrycket av insändaren att man nära följer och citerar Medborgarpartiet i Vänersborg. Är det så tycker jag att man ska kontakta Göran Svensson, Medborgarpartiet som sitter i socialnämnden och därmed har kunnat följa hela pandemiförloppet från första början. Socialnämnden har vid varje sammanträde fått fyllig information från förvaltningsledningen över utvecklingen av covid inom äldreomsorgen. Nämnden har inte bara erhållit information utan också fått svar på de frågor som ledamöterna har ställt.

Dan Nyberg (s)

Socialnämndens ordförande i Vänersborg