Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ert ”konstruktiva” samarbete hade mått bra av lite fler tänder

Replik
Svar till Ester O´hara och Jens Jönsson MP, 24 september.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Vad roligt! För en gångs skull gör sig Miljöpartiet hörda! Ett sundhetstecken. Det är sällan man hör något av er?

Helt riktigt Ester O´hara och Jens Jönsson Mp, det stämmer att man kan upprätta gröna obligationer med stöd av Kommuninvest. Det stämmer också att Göteborg jobbat lite annorlunda och kommit betydligt längre i sitt arbete med gröna miljösatsningar. Men, ni är alltså fullt nöjda som vi idag jobbar på området, vilket faktiskt förvånar en del. Inte minst med tanke på årets miljöbarometer.

Här finns Trollhättan stad att återse på 94:e plats bland Sveriges 290 kommuner. En kanske inte helt lysande placering för en kommun som sedan 105 år är styrt utav en röd majoritet, som gärna kallar sig för ”miljöstad” och där ni i Mp dessutom idag har den avgörande majoritetsrösten i alla beslut (!). Vidare kan nämnas att den som året 2019 och sedan tre år tillbaka, varit bäst i klassen när det gäller samma årliga kommunranking, är den sedan länge Moderatledda kommunen Helsingborg. Så helt rimligt och sant är ju ändå inte heller ert påstående om att Miljöpartiet skulle vara det enda parti som har ensamrätt på miljöfrågan och alltid sätter klimatfrågor högst?

Men en sak är vi helt överens om. Miljöfrågan kräver samarbete över partigränserna. Min poäng är att vi finns här till ert förfogande när ni önskar göra verkstad av miljöfrågan – även i de lite mer obekväma frågorna. Såsom exempelvis frågan om Åkermarkens betydelse. Fler partier behöver spänna bågen, ompröva sina tidigare tankar och idéer och ha en konstruktiv dialog med siktet inställt på de mest verkningsfulla åtgärderna. Klimatet vet nämligen inga gränser – och känner inte heller närmare till något om det goda och konstruktiva samarbetsklimat mellan S, V och er i MP som ni uppger att ni har i Trollhättan.

Däremot ser vi i Moderaterna att miljöfrågan inte livligt och frekvent finns uppe på agendan i varken nämnder, kommunstyrelse eller kommunfullmäktige. Ännu mer sällan ser vi att ni faktiskt får något konkret ut ur ert samarbete. Så kanske att ni ändå skulle följa vårt exempel att något oftare, vid sidan av både hjärta och hjärna, också visa tänderna.

Ni precis som vi vet att polarisarna smälter i fortare takt än forskare tidigare enligt prognoser kunnat förutspå. Att extrema väderfenomen såsom torka och översvämningar blir allt vanligare och att andelen lokal åkermark därmed får en alltmer avgörande roll för framtidens klimat och matförsörjning. I Trollhättan har vi idag inte ens ett nyckeltal som speglar andelen åkermark/invånare. Helt klart är att ambitionsnivån måste höjas när det gäller miljöfrågan i vår kommun. Minskad köttkonsumtion och mindre användning av plast i all ära – vi i Moderaterna kommer att bifalla alla era okontroversiella förslag som kan ta oss framåt på miljöområdet. Faktiskt kan ni också räkna med oss i de något mer kontroversiella miljöfrågorna.

Ser fram emot att få se Miljöpartiet i Trollhättan arbeta på samma sätt under de kommande tre åren!

Jennie B Eriksson (M)