Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Ett bättre klimat för företagen i Vänersborg

Klimatet för företagen i Vänersborgs kommun blir bara bättre. Fem år i rad har kommunens poäng i Svenskt Näringslivs mätningar klättrat uppåt. Under de fyra år som vi har fått leda kommunen har näringslivets villkor legat högt i våra prioriteringar.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Anledningen är självklar: Ett väl fungerande näringsliv är en förutsättning för att hela kommunen ska må och fungera bra. Framgångsrika företag gör goda affärer som är grunden för utveckling och expansion. Framgångsrika företag stärker varandra, skapar arbetstillfällen och bidrar till att sätta Vänersborg på kartan.

Därför har vi satsat mycket på att hitta bra former för personliga möten och dialog med näringslivet. Vi förnyar hela tiden våra kunskaper om företagen och deras planer och behov. Det gäller inte bara oss som är politiker, utan även kommunens tjänstemän där attityden till företagande är klart på uppgående. Företagen är en väsentlig byggsten i den helhet som är vår kommun. Bostadsbyggande i och kring stadskärnan gynnar centrumhandeln. Med fler bostäder på landsbygden får livsmedelsproducerande företag lättare tag på arbetskraft. På lite sikt kan vår kommun bli självförsörjande på livsmedel. Med egen produktion av biogas och vindkraft kan vi också bli självförsörjande på el.

Genom tätare dialog med företagen kan kommunen kunna bidra till effektiv kompetensutveckling i företagen Vår kommun har en arbetskraftsreserv som blir enormt värdefull när näringslivet fortsätter att expandera. Med rätt utbildning fyller våra nya invånare luckorna på företagen. Genom Wargön Innovation får Vänersborg en särställning i Sverige när det gäller utveckling och produktion av nya material från den svenska skogen och från använda textilier.

Detta skapar möjligheter till etableringar av helt nya industriföretag på det som en gång var Holmens pappersbruk, men som nu är Wargöns Innovations- och Industripark. I samarbete med Tillväxtverket, Västra Götalandsregionen och Innovatum tar vi en starkare position som kan ge konkreta bidrag till hållbar utveckling. Att flytta hamnen till Vargön är ett naturligt steg i den processen. Det frigör mer yta för bostäder i centrala Vänersborg samtidigt som en viktig transportlänk hamnar där den hör hemma; intill industrin. Långsiktigt tänkande av det här slaget är precis vad Vänersborgs kommun behöver.

Marie Dahlin (S)

Bo Carlsson (C)