Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Janerik Henriksson/TT
Bild: Janerik Henriksson/TT

Ett fåtal får inte förstöra livsvillkoren för oss alla

Runt om i Europa försöker högerextremister ta över den politiska agendan. De hoppas använda EU-parlamentsvalet som en PR-möjlighet för sitt hat mot migranter och minoriteter, och för sina planer på inskränkt aborträtten och rättigheter för HBTQ-personer. Vänsterpartiet kommer aldrig att vika en tum från våra principer om alla människors lika värde. Vi är det självklara alternativet för de som vill slå tillbaka mot den högerextrema frammarschen.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Men vi vet också att för att råda bot på de höger­extremas framgångar måste vi förstå dess bakgrund. Sedan krisen 2008 har EU drivits allt djupare in i nyliberal ekonomisk poli­tik, med nedskärningar, åtstramningar och ökade klyftor. Det är en politik som har gynnat de rikaste, både medlemsstater och individer, medan det är de fattigaste som fått stå för notan.

Liberaler som Frankrikes Emmanuel Macron och Sveriges Annie Lööf tycker om att framställa sig själva som representanter för ”frihet” och ”öppenhet”. Samtidigt drömmer de om mer av samma politik: utförsäljningar och avregleringar, försämrad arbetsrätt och ökade klyftor, både inom och mellan länder. Vilket paradoxalt nog är samma politik som Sverigedemokraterna och deras allierade Orban i Ungern bedriver.

Vi i Vänsterpartiet vet att den verkliga motsättningen inte står mellan rasistiska och icke-rasistiska nyliberaler. Det är bara en politik för jämlikhet och rättvisa som verkligen kan göra skillnad, och skapa ett samhälle för oss alla, inte bara för några få. Det är därför vi kräver att alla ska ha rätt till kollektivavtal, att alla ska ha rätt till lika löner oavsett var man kommer ifrån, och att det ska finnas grundläggande rättigheter för arbetare, oavsett land, runt om i Europa.

Samtidigt är kampen mot klimatförändringar vår tids stora ödesfråga. Om vi inte sätter stopp för dem nu finns det snart inte mycket annat kvar att kämpa för. Vi vet samtidigt också att klimatomställningen måste vara rättvis, och att för­slagen måste drabba de som faktiskt bär ansvaret. Det är de ett fåtal rika individer och storföretag som lever gott på att förstöra livsvillkoren för mänskligheten. Det är de som måste betala.

Därför driver Vänsterpartiet en politik för omställning som slår mot de riktiga skurkarna. Vi kräver därför till exempel en progressiv flygskatt, där den som flyger mest också betalar mest, och ett stopp för EU-subventioner till klimatförstörande industrier.

Vänsterpartiet är det enda partiet som konsekvent står upp mot rasism och sexism, för rättvisa och jämlikhet, och mot klimatförändringar, på vanligt folks villkor. Kort sagt: för ett Europa för alla, inte bara för de rikaste. Rösta på Vänsterpartiet den 26 maj.

Fahimeh Nordborg

kandidat för Vänsterpartiet i EU-parlamentsvalet

Kerstin Joelsson Wallsby