Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Björn Larsson Rosvall / TT
Bild: Björn Larsson Rosvall / TT

Ett historiskt misstag att avveckla kärnkraften

Så sent som den 16 april röstade riksdagen om fortsatt drift av Ringhals 1.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Som moderat röstade jag självklart ja till fortsatt drift eftersom vi menar att kärnkraften behövs för att säkra vårt elsystem. Kärnkraften levererar el i alla väder och balanserar de väderberoende kraftslagen. Men en majoritet i riksdagen bestående av S, MP, C och V röstade ner förslaget. Här och nu ser vi effekterna av den förhastade avvecklingen av kärnkraften.

Trots sommar och en industri som går på lågvarv på grund av coronapandemin är det elbrist i södra Sverige när vindkraftsverken producerar lite. Det gör att Sverige nu tvingas importera smutsig el från kontinenten, starta oljekraftverket i Karlshamn och att staten nu dessutom betalar för att just Ringhals 1 ska köras. Regeringens energipolitik, till stora delar understödd av C och V, leder till att de svenska klimatutsläppen ökar, att vårt elsystem blir mer sårbart och att svensk konkurrenskraft försvagas. Denna olyckliga politik måste få ett stopp – för både jobben och klimatets skull.

Vi moderater är tydliga. Vi värnar kärnkraften för att vi slår vakt om ett stabilt elsystem och tillgång till fossilfri elproduktion. I framtiden är vi också övertygade om att vi kommer behöva mer och inte mindre el. Detta när vi nu på kort tid ska fasa ut fossil energi och till år 2045 som land ska bli klimatneutralt.

Johan Hultberg (M)

Riksdagsledamot från Fyrbodal