Ett rikt föreningsliv är viktigt för en levande stad

Barns utveckling och självförverkligande börjar ofta vid låg ålder inom föreningslivet. Det kan vara alltifrån fotboll, scouter eller spelklubbar.

ANNONS
|

Föreningslivet för samman människor från både stad, glesbygd och förort. Vikten av att satsa på föreningslivet har aldrig varit så viktigt som nu. Om Trollhättan ska fortsätta vara ett föredöme för andra kommuner måste vi ta på oss ledartröjan och bana väg för en likvärdig fritid för alla.

Trollhättans stad har idag ett varierande föreningsliv bestående av olika föreningar runt om i staden. Dessa föreningar drivs till största del av ideella eldsjälar som brinner för sin klubb och som är måna om ungdomars utveckling. Det tycker vi är jättebra och någonting som bör uppmuntras än mer än vad det görs idag. Navet i ungdomars fritid ligger i föreningen och det är där vi formas. Forskning visar att ungdomar som idrottar mår bättre än de som inte gör det.

ANNONS

Föreningslivet binder samman människor från olika bakgrunder och skapar en inkludering värd att uppmärksamma. Ett brett föreningsliv är också viktigt för integrationen i ett samhälle. Istället för att ägna sig åt olagligheter sent på kvällarna är det bättre att man spelar fotboll eller paddlar kanot med scouterna. I föreningslivet förbättras även ens språkkunskaper.

Ungdomar får också vuxna förebilder genom föreningslivet. Ideella ledare visar hur man ska bete sig och utvecklar unga flickor och pojkar till att bli sina bästa jag. Att som kommun uppmuntra till föreningslivet är en självklarhet och för att än mer ungdomar ska omfattas av våra olika föreningar har vi i SSU Trollhättan följande förslag:

1) Inrätta ett integrationsstöd för ungdomar i utanförskapsområden som vill skapa olika klubbar och aktiviteter för att föra samman människor från olika bakgrunder. Det kan handla om alltifrån fotbollsturneringar till karaokekvällar. Det ska inte finnas några ekonomiska hinder i vägen för oss ungdomar.

2) Anordna kommunala idrottsdagar där klubbar från olika delar av staden som representerar olika aktiviteter visar upp vad som finns att göra. En prova-på-dag för att locka fler unga helt enkelt!

3) Obligatoriska föreläsningar om psykisk ohälsa för samtliga föreningar runt om i kommunen. I pandemins kölvatten har den psykiska ohälsan ökat enormt och för att fler ungdomar ska få hjälp och för att vi ska förebygga psykisk ohälsa finner vi detta förslaget särskilt viktigt. Kompetensen bland ledare behöver också stärkas.

ANNONS

Elliot Blixt,

ordförande SSU Trollhättan

Lina Olausson,

vice ordförande SSU Trollhättan

ANNONS