Ett samarbete som främjar klimatet på spelplanen

Västgötafotbollen ingick för några år sedan ett samarbete, för att främja klimatet på spelplanen. Alla föreningar/klubbar ingår i denna samverkan.

ANNONS
|

Det är av vikt att framhålla att framgångarna har varit påtagliga, bättre matchmiljö, färre incidenter och avsevärt nedbringade bestraffningar, har blivit effekten. Döm om min stora förvåning, när jag läser fyra helsidor i TTELA om eftermälet, efter en U15-match i Uddevalla. Sammantaget förefaller några personer känna sig föranlåtna - i klubbens namn, att "konfrontera" domaren - efter matchen? Varför: "konfrontera"? Jag kan inte direkt utläsa om man funnit något av vikt att reflektera över, eller rannsaka sitt eget beteende. Man önskar "ta det" med förbundet (ej via media). Man verkar ha garden uppe, till försvar. Det finns något att försvara - fotbollens heder och idrottens anseende, ungdomars förtroende för sina ledare bland annat.

ANNONS

Slutligen domaren Martin Brun, han var säkert utbildad och godkänd för att döma den aktuella ungdomsmatchen. Han var även utsedd att göra detta, kanske även gjorde sitt absolut bästa. Alltså vet klubbar/föreningar, publik, föräldrar vad domarens roll avser. Det de inte tänker på alltid, är att domaren för matchen, är den ende som är helt oumbärlig.

Ingen annan skulle kunna ha gjort det bättre. De saknar förmodligen den självinsikt man måste ha för att lyckas väl med domarens uppgift. Vi vill ha fler domare, inte färre! Tänk gärna en smula på det nästa gång, när sinnet rinner över, inom ungdomsfotbollen.

Tänk själva - om ni reagerade med lika osunda instinkter, på stimuli som ni kanske råkar ut för på er egen arbetsplats. Då skulle man med uppluckrade LAS-regler kanske inte ha så stor acceptans. Lycka till, med er förändringsresa!

Mikael Mossberg,

ordförande, Trollhättans Fotbollsdomareklubb

ANNONS