Ett slags avancerad form av självskadebeteende

Så skulle jag vilja beskriva Liberalernas hantering av rikspolitiken. Man har orienterat sig åt något slags vänsterblock, något som bara resulterat i nedgångar.

ANNONS
|

Partiledaren Nyamko Sabuni inser självfallet att denna väg inte är framkomlig och att riksdagsplatserna i grunden är hotade inför valet 2022. I ett försök att vända nedgången väljer man att göra ett invandringsutspel som orienterar sig högerut. Ett mycket klokt handlande i situationen som uppstått och ett tecken på rationell självbevarelsedrift. Stora delar av partiet motsätter sig däremot detta och vill fortfarande vara en socialdemokratisk knähund. Liberalerna befinner sig i den politiska mitten, vilket de gärna själva historiskt har framhållit.

Denna position blir dock allt mindre förtroendeingivande i ett mer polariserat samhällsklimat, och partiet kommer att vara tvungna att tydligt deklarera huruvida man står till vänster eller höger inför 2022. Centerpartiet har tydligare valt sida och anammat klara vänstervärderingar i sociala och kulturella frågor, medan man behållit en mer klassiskt högerinriktad ekonomisk politik. Liberalerna konkurrerar om samma väljargrupper, men Centerpartiet kommer att vinna den dragkampen då dessa är mer tydliga i sin framtoning och linje.

ANNONS

Annie Lööf har tydligt markerat emot allt möjligt stöd från sverigedemokratiskt håll. Min analys är att Liberalerna bara har chans högerut, något som även Nyamko inser. Medlemmarna däremot ser till så att partiet hamnar i någon slags limbo där hela organisationen blir tydligt urvattnad. Det är inte otroligt att tänka sig att Liberalerna kommer att misslyckas att erövra väljargrupper högerut, men i det läget de befinner sig i just nu är det nära nog garanterat att ett misslyckande kommer föreligga. I en utsatt situation tjänar man på att spela högt, om alternativet är en säker förlust. Sällar sig inte partiet till Sabunis linje i invandringsfrågan kan inte min slutsats bli annan än att Liberalerna har tappat hela sin rimlighetsanalys.

Björn Hedén

ANNONS