Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT
Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT

EU:s vaccinupphandling en katastrof för alla länder i EU

Varför har Israel, Storbritannien och USA kommit så mycket längre med vaccineringen av sin befolkning?

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Sverige och Storbritannien och blev erbjudna att teckna ett eget avtal direkt med Astra-Zeneca med hänsyn till att det var ett svensk/brittiskt bolag, men varför Sveriges regering tackade nej är en gåta?

Sverige skulle givetvis tackat ja, om Sverige fått för mycket vaccin skulle det ha varit en mycket uppskattad gåva till alla u-länder som nu kommit sist i kön då resurser saknas. Storbritannien tackade ja till allt tillgängligt vaccin och började vaccinera.

Vad gjorde Tyskland med samma erbjudande från det tyska Pfizer. Tackade givetvis ja, och den tyska EU-ordförande Ursula von der Leyen fortsatte förhandla med läkemedelsbolagen och med EU:s övriga länder som sent omsider kom fram till ett gemensamt beslut. Beslutet kom dock till alldeles för sent som nu EU:s befolkning får lida för?

Man kan tycka vad man vill om EU men angående EU:s upphandling av Covid19-vaccin är det en katastrof för alla EU-s medborgare. Det går inte att dra en sån viktig fråga i ”långbänk”, för beslut måste tas snabbt, om man nu uppriktigt vill skydda sina medborgare.

EU-upphandlarnas betyg: Kristallklart underkänt