Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: NTB

Få barnen att läsa en bok

Allvarligt talat, när var senaste gången du läste? Om du är förälder var det troligtvis länge sedan. Det kan man väl förstå. Du hinner ju inte. Trots det klagar du på att barnet sitter med surfplattan och inte med boken du läste för "femhundra" år sedan. Har du någonsin tänkt på om barnet har tid att läsa? Allting handlar om prioriteringar och vad prioriterar du själv? Mobilen kanske?

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Visst förändras tiderna men det gör även du. Kan du på fullaste allvar påstå att du läst något odigitalt den senaste veckan? Läsningen kräver inte lång tid så byt ut lite skärmtid mot boktid och kom tillbaka om du inte är nöjd. Okej, så barnet borde kanske läsa, men varför?

Kunskap skulle många säga. Hur annars ska de skriva på kontrakt och klara skolan? Många tror att de kan sitt språk men att formulera sig är annorlunda. Allt som barnet gör kan inte handla om att få saker ur det. Vart skulle det ta dem i livet? Vad får du av att läsa den här texten? Vad får du av att sitta med mobilen? Underhållning. Glöm inte bort att ditt barn också är mänskligt. Om barnet ska ha kul kan det väl lika gärna göra något vettigt? Som tonåring är jag mer än medveten om att teknologins framfart inte går att hindra men man får inte glömma bort det verkliga livet. Precis som att det är viktigt att barnet har ett riktigt socialt liv är det även viktigt att det har en riktig egentid.

Det bästa är att det finns moralkakor! Böcker lär om hur det är att leva. Det spelar ingen roll vad boken handlar om, vem som är huvudkaraktären eller nivån den har. Böcker lär inte bara om att inte vara dum. När du går in i en bok lämnar du dig själv helt fullständigt. Istället går du in i någon annans liv, problem och känslor. När du sedan lämnat boken är du tillbaka till din egen vardag men känslorna finns kvar. Vilket kan vara tungt eftersom att du inte bara behöver ta hand om dina egna. Men böcker visar vad känslorna är och varför man har dem. Böcker visar att andra har smärtor precis som du. Framförallt, lär böcker barn och vuxna empati. De lär sig att tyda känslor men också förstå och hjälpa andra. Vilket kanske är det viktigaste de kan lära sig i dagens samhälle.

Så med andra ord: Ta med barnet till biblioteket (bibliotekskort är gratis), hitta något som barnet faktiskt är intresserad av (böcker om djur, sporter, filmer och TV-spel istället för att ge dem en 300-sidig bok), visa själv att böcker faktiskt kan vara bra och uppmuntra! Vad är det värsta som kan hända?

Upprörd boknörd