Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

För ett jämlikt samhälle - stoppa rasismen nu

Antirasister i Trollhättan varnade sommaren 2020 i TTELA för att rasismen skulle komma att öka efter pandemin.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Nu har vi ett läge där rasistiska krafter mobiliserar sina anhängare via sociala medier och visar sig i det offentliga rummet.

Tidningen Expo visar genom ett reportage att Sverigedemokraterna i sitt riksdagskansli placerat en tjänsteman med koppling till nazistiska organisationer. Därmed finns det rasister i det offentliga rummet för att krossa det demokratiska samhället.

Hur ska svenska folket kunna lita på att den nybildade koalitionen av sverigedemokrater, moderater, krisdemokrater och liberaler som vill regera Sverige inte ger rasister inflytande i parlamentet, över statens ekonomi, i regeringen eller dess kansli?

I Sverige har rasistiska och nazistiska krafter flyttat fram sina positioner genom att utmana den svenska demokratin. Nazister och rasister demonstrerar utan tillstånd, ockuperar det offentliga rummet, de organiserar sig och rekryterar för att krossa det demokratiska samhället.

Rasistiska budskap och fördomar hör vi på gator och torg, på kafferaster och i styrelserum, vid frukostbord, i riksdagskorridorerna och i kommunfullmäktiges debatter. Alla dessa värderingar överförs till en ungdomsgeneration för att de ska sluta tro på demokratin och söka sig till populistiska och rasistiska krafter. Rasism och främlingsfientlighet är mer utbredd i idag än för ett år sedan och visar sig längre ner i åldrarna.

Solidaritet och sammanhållning ersätts av ökade motsättningar och ett ökat utanförskap. Ett vi-och-dom-samhälle växer fram. I samhället stöter vi varje dag på företeelser och exempel på att människor inte har samma värde. Vi ser det genom att människor diskrimineras på arbetsmarknaden, på arbetsplatser, i skolan, och på bostadsmarknaden.

I nästa val måste vi välja en antirasistisk regering, inte en som innebär samverkan med främlingsfientliga krafter.

För ett jämlikt samhälle - stoppa rasism nu

Antirasistiskt nätverk i Trollhättan- ARNT

Jorge Pereira, Robert Kozelka, Jan Lundqvist