Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild: Henrik Montgomery/TT

Fördubblat stöd till kulturskolan i regeringens kulturbudget

Nästa år blir landets kulturbudget rekordstor, bland efterlängtat miljardstöd för att hålla kulturlivet igång genom coronapandemin och möjliggöra en återstart 2021 ryms även en satsning på fördubblat statligt stöd till kulturskolan.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det gör skillnad med en miljöpartistisk kulturminister!

Kulturskolan är en unik mötesplats för barn och unga från olika delar av samhället. Genom kulturskolan får barn runtom i landet möjlighet att lära sig spela ett instrument, dansa, spela teater eller ägna sig åt annan sorts kultur. Att själv ägna sig åt kultur i barn- och ungdomen grundlägger inte sällan ett livslångt kulturintresse. Samtidigt är det ingen hemlighet att barn från hem där det redan finns kultur oftare söker sig till kulturskolan, därför är det viktigt att kulturskolan aktivt jobbar för att nå fler.

Kulturskolan drivs av landets kommuner, men med ett dubblat statligt stöd ökar möjligheten för kulturskolan att bredda och fördjupa sitt utbud. Riksdagen beslutade 2018 för första gången om ett nationellt mål för den kommunala kulturskolan, i syfte att tydliggöra de stora värden som finns i kulturskolan, vilka staten genom sina insatser kan bidra till att bevara och utveckla.

Kulturen är en stark och positiv kraft i människors liv, därför bör vi göra allt i vår makt för att värna och skapa de bästa förutsättningarna för kulturskolan. Många av framtidens kulturarbetare börjar sin resa genom kulturskolan. Satsningar på kulturskolan idag ger oss ett långsiktigt rikt kulturliv vilket gynnar samhället i stort.

Madeleine Jonsson (MP)

ledamot kulturnämnden Västra Götalandsregionen