Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Gorm Kallestad
Bild: Gorm Kallestad

Förlossningsvården vållar ständigt oro vilket är oacceptabelt

Året var 2016 när jag för första gången uttryckte att jag i mitt politiska värv tänker arbeta för att förändra förlossningsvården från grunden.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Just då pyrde debatten om förlossningsvården och på ropet var ”födslovrålet” och stängningen av Sollefteå BB. Men det var fortfarande inte särskilt vanligt att politiker pratade om sådana privata saker som födslar, förlossningsskador och följderna av dessa. Jag vågade dock prata om vad jag varit med om under och efter min första förlossning. Jag vågade sätta ord på mina egna upplevelser och erfarenheter. På så vis fick jag också ta del av allt fler andras upplevelser. Plötsligt hade jag börjat driva opinion i frågan och jag motionerade internt inom moderaterna om en sammanhållen vårdkedja från mödravård- förlossning till eftervård. Förslag som nu kan bli verklighet. I årets budget för Västra Götalandsregionen satsar vi grönblå på en sammanhållen vårdkedja och i Göteborg arbetar vi med att implementera fler vårdmodeller.

För ett par veckor sedan hade moderaterna arbetsstämma i Helsingborg. Mina partikollegor Linn Brandström, Monika Beiring och Camilla Waltersson Grönvall höll vår västgötska fana högt och efter många timmars hårt arbete och debatterande enades stämman bland annat om att prioritera förlossningsvården – hela kedjan från mödravård till eftervård.

November 2021 är förlossningskrisen på allas läppar. Senaste veckan har krisen inom förlossningsvården i Stockholm fått stor uppmärksamhet. Problemen i förlossningsvården finns i hela landet och är i högsta grad ett nationellt problem. Moderaterna kräver nu av regeringen att de tillsätter en nationell förlossningssamordnare för förlossningsvården i syfte att ta fram konkreta lösningar för att förbättra barnmorskors villkor och arbetsmiljö. Enligt Ulf Kristersson är det här ett typexempel där staten borde kliva in och säga ”här måste vi hjälpas åt”. Vi har nationella samordnare för mindre viktigare frågor, säger han.

Förlossningsvården vållar ständigt oro på ett sätt som är helt oacceptabelt. Samtidigt ser vi de här problemen i nästan alla regioner, 19 av 21 enligt Socialstyrelsen. Det är ett nationellt problem och nästan urtypen av problem som vi brukar peka på att det krävs starkare nationellt ansvar. Moderaterna föreslår också att Socialstyrelsen får ett utökat uppdrag för förlossningsskador som kräver mer uppföljning och eftervård.

Det är forskat och evidensbelagt att samhället och familjerna vinner i längden på att bygga en organisation utifrån de födande mammornas behov istället för att cementera befintlig organisation och system som leder oss på ett sluttande plan rätt ner mot avgrunden. Alltså klienten i centrum istället för systemet. Något som står i alla dokument och policys. Låt oss bevisa att det inte bara är floskler i en pappersprodukt utan att det är en vision vi faktiskt verkar för att förverkliga.

Till alla barnmorskor som protesterar - jag hör och ser starka kvinnor som höjer sina röster för de ni är till för - de allra sköraste och minsta - de viktigaste som finns - vår framtid. Våra födande mammor och nyfödda barn. Ni höjer era röster för deras rättigheter och för att ni samtidigt som ni bistår oss ska få en dräglig arbetssituation. Jag hör era födslovrål!

Låna ut din röst till mig i regionvalet 2022 och jag lovar att fortsätta göra allt i min makt för att förändra förlossningsvården i grunden. Låna ut din röst till mig och jag lovar att fortsätta gå före!

Angelica Lundgren Bielinski (M)

regionkandidat