Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Förskolan i fritt fall!

Personal går på knäna. Jag hävdar att vi inte alla dagar ens kan garantera barns säkerhet och trygghet, även om vi gör vårt yttersta bland annat genom att hoppa över raster och omprioritera.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Eftersom personal blir smittade av olika virus är det ofta underbemanning och vi får hjälpas åt inom området. Svårt att genomföra planerade aktiviteter och svårt att få till planering. Redan innan pandemin var vi hårt belastade. Nu har vi en stress många dagar som är hälsofarlig!

Trollhättans stad har monterat ner förskolan undan för undan. Tagit bort stödfunktioner som tal­pedagoger, special­pedagoger. Halverat bidrag till resurs vid särskilt behov med mera. Inget tak längre för hur stora barn­grupperna kan vara. Vikarie­brist och vikariestopp från rektorerna.

Trollhättans stad: Minska antalet barn i grupperna, ge oss tillbaka stödet fån PPR, minska kontroll och administration. Värna små­skalighet istället för effektiva storavdelningar.

Lärarförbundet: Godtag inte att personalen blir sjuk av sitt jobb. Kräv att avdelningar med otillräcklig personalstyrka stängs de dagar då hälsa och säkerhet äventyras för barn och personal.

Föräldrar: Hjälp till de dagar då det fattas personal om du har möjlighet, genom att ha ditt barn hemma, till exempel när syskon är sjukt eller om du är föräldraledig. Du har din fulla rätt att lämna, men vi har en extraordinär situation nu.

Ge oss gärna positiv energi, det behöver vi! Vi ger av oss själva varje dag för att just ditt barn ska få utvecklas och känna trygghet.

Snart utarbetad förskollärare som ändå gör mitt yttersta

Fotnot: Trollhättans stad har erbjudits att besvara. /Insändarredaktionen.

Svar direkt:

Tack du förskollärare och alla andra inom förskolan som gör ert yttersta!

Du inleder med att förskolan är i fritt fall, och det är en bild som vi inte delar. Samtidigt förstår och respekterar vi att upplevelsen kan vara sådan, när man befinner sig i en stressfylld miljö, och känslan av otillräcklighet är stor. Sjukfrånvaron är hög av många olika anledningar, men en stor orsak till frånvaro är restriktioner på grund av den pågående pandemin. Det råder inget vikariestopp på någon förskola. Däremot arbetar vi efter en pandemiplan vid frånvaro och den ska följas. Planen är framtagen tillsammans med de fackliga organisationerna.

Förskolan får en budget utifrån hur många barn som finns och beräknas finnas i verksamheten. I budget ska allt rymmas som hör till kärnverksamheten. Talpedagoger är inte en del av förskolans kärnverksamhet, men ska finnas inom BVC för att kunna stötta barn och familjer. Däremot finns specialpedagoger inom förskolan, och det är rektor som anställer specialpedagoger utifrån de behov som finns i verksamheten.

Rektor organiserar barngrupperna på respektive förskola och bedömer hur stora de kan vara. Vi arbetar ständigt med frågor som handlar om att vi som är verksamma inom förskolan ska göra det som vi är utbildade för: undervisning och omsorg, och vårt mål är att minska det administrativa arbetet inom förskolan. Vi behöver tillsammans bygga en hållbar organisation och struktur för förskolorna i Trollhättan som inte är så sårbar som den småskaliga verksamheten. Det arbetet påbörjades för några år sedan och fortsätter.

I år har vi haft det bästa resultatet någonsin beträffande kvalité i förskolan. Det är många faktorer som påverkar det men du och dina kollegor är de som får det att hända tillsammans med barnen. För det vill vi tacka alla våra medarbetare i förskolan som varje dag gör sitt yttersta för barnen!

Camilla Voldberg och Per Andersson Sellén

verksamhetschefer förskola och pedagogisk omsorg