Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Andreas Olsson
Bild: Andreas Olsson

Fallande priser på bostadsrätter i Trollhättan och Vänersborg

Moderaterna i Trollhättan har motsatt sig de styrande partiernas (S, Mp och V) planer för framtida lokalförsörjning.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Moderaterna menar att Åkerlund (s) behöver inse att målet om 70 000 invånare 2030 är orealistiskt och att kommunens planer bör anpassas till en mer blygsam och realistisk befolkningsökning.

Många kommuninvånare gillar byggnationen av Vårvik. Åkerlunds planer på framtida dagis, idrottsanläggningar med mera är dessutom utmärkt valfläsk, så moderaterna tar en risk när de försöker styra in kommunen på realistiska planer.

Men Åkerlunds valfläsk lär smaka allt mer skämt ju närmare valet vi kommer. Saken är nämligen den att den kraftiga bostadsbyggnationen i Trollhättan och i viss mån i Vänersborg har betat av en stor del av bostadsbristen i kommunernas gemensamma bostadsmarknad. Utbudet av lediga lägenheter har ökat kraftigt och marknaden håller på att mättas. Priserna på lägenheter har börjat falla.

Enligt Hemnets statistik har bostadsrättspriserna i Västra Götaland ökat med 12 procent de senaste tolv månaderna. Enligt samma källa har priserna i Vänersborg fallit 33 procent och i Trollhättan har de fallit 10 procent. I Uddevalla har priserna ökat 16 procent. Procentsatserna ska tas med en nypa salt, i synnerhet prisfallet i Vänersborg. Men faktum kvarstår: tittar vi på 12 månader bakåt så är Trollhättan och Vänersborg i strykklass jämfört med Uddevalla, Stenungsund, Alingsås, Ale och Kungälv. Övriga mindre kommuner saknar statistik.

S, V och Mp med Åkerlund i spetsen arbetar hårt på en lokal bostadsbubbla i Trollhättan och Vänersborg. Det finns inte invånare till alla lägenheter. De senaste tre åren, det vill säga de senaste 12 kvartalen har befolkningen i Trollhättan ökat med 0,4 procent per år. Med den takten når kommunen 70 000 invånare år 2062. Risk finns dock att befolkningen börjar falla när Göteborgs kranskommuner byggt bort sin bostadsbrist. Någon kanske vill skylla på corona, men finns den i Trollhättan och inte i Kungälv?

Vi som har några decennier på nacken vet att när bostadsöverskott uppkommer så slår det mest i socialt utsatta områden, vilket ofta är tätbebyggda områden i städernas ytterkanter. Att barnen i sådana områden i Trollhättan dessutom tvingas in i skolbussar gör stadsdelarna än mindre attraktiva för bostadsköpare.

Åkerlund har lagt alla ägg i samma korg. Stridbergsbron, Vårvik och nytt vattenverk, alla dessa beslut har fattats i tron att befolkningen ska öka kraftigt och att fler ska dela på notan. När korgen spricker får skattebetalarna betala i form av fallande bostadspriser, högre kommunala taxor och sämre kommunal ekonomi. Fallet slår hårdast i just de stadsdelar där S, V och Mp har sitt starkaste väljarstöd. Kan en tänkande väljare falla för Åkerlunds valfläsk när den serveras tillsammans med en röra av spruckna ägg?

Dag Kihlman