Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Henrik Montgomery/TT
Bild: Henrik Montgomery/TT

Far inte med osanning Mussa Selim (S)

I framtiden hoppas jag att du blir mer uppmärksam på vad som sägs på olika sammanträden, menar debattören.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Replik på "Varför sa högern nej till att höja ersättningen för gott".

Nu har du allt missuppfattat en hel del av vad som sades på det senaste sammanträdet som omsorgsnämnden hade (26 januari) angående höjningen av habiliteringsersättningen. Jag vill nu klargöra för dig Mussa hur det egentligen ligger till.

Om du hade varit lite mer uppmärksam och lyssnat på vad som sades på nämndens sammanträde och vad jag sa om varför vi Sverigedemokrater valde att rösta på liggande förslag från M, KD, C, så hade du inte behövt ödsla tid på att skriva en insändare och undra över det och värst av allt, att göra berörda personer oroliga, genom att skriva att det kanske inte blir någon höjning. Det är ju hitte-på och rent av osanning från din sida Mussa.

Men naturligtvis ska jag förklara detta återigen för dig.

Angående hur det statliga bidraget kan påverkas av en höjning av habiliteringsersättningen, så har det ju stötts och blötts flertal gånger, men inget klart svar har kunnat getts. Frågan om det kunde inverka negativt på storleken på det statliga bidraget om vi permanentade habiliteringsersättningen på 135 kronor per dag ställdes på sammanträdet. Eftersom vi bara får luddiga svar och att ingen egentligen kan ge ett klart svar om det statliga bidraget skulle påverkas negativt om vi permanentade en höjning av habiliteringsersättningen, så valde vi Sverigedemokrater att gå på liggande förslag, för vi ville inte riskera att ordet "permanent" skulle kunna göra att vi skulle få mindre eller inget statligt bidrag.

Jag fick också svar på min fråga att om vi får statligt bidrag på samma nivå som varit förra året,120 kronor per dag (55 kronor i grundersättning och 65 kronor i statligt bidrag) så finns det pengar i budgeten att lägga till 15 kronor, så dags-pengen ändå blir 135 kronor. Det sades också på sammanträdet att om det inte kommer att finnas något statligt bidrag att söka, så finns det pengar undanlagt i budgeten för att täcka upp även detta scenario. Detta borde du veta om Mussa, för om du hade varit uppmärksam på budgetdebatten som kommunfullmäktige hade 12 december förra året, så sades det även där att det finns pengar i budgeten just för en höjning av habiliteringsersättningen till 135 kronor per dag.

En sänkning av habiliteringsersättningen finns alltså inte på kartan. I framtiden hoppas jag att du blir mer uppmärksam på vad som sägs på olika sammanträden, så du slipper modulera med sanningen.

Monica Tenberg

ledamot i omsorgsnämnden, Sverigedemokraterna Trollhättan