Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Gorm, Kallestad
Bild: Gorm, Kallestad

Fel om Naturskyddsföreningens granskning

Replik
Svar på Miljövänner bör strunta i Naturskyddsföreningen, Joakim Broman, Liberala nyhetsbyrån, 2 maj.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Ledarsidan uppmärksammar Naturskyddsföreningens granskning ”Blåslampor och bromsklossar”, som visar hur de svenska EU-parlamentarikerna röstat i 32 miljöomröstningar under mandatperioden. Granskningen omfattar också en genomgång av tusentals inlägg, ändringsförslag, betänkanden och yttranden från de svenska parlamentarikerna. Utifrån hur de röstat och deras samlade miljöengagemang har varje svensk parlamentariker fått ett miljöbetyg: utmärkt, bra, okej eller dåligt.

Dessvärre beskriver ledarsidan vår granskning felaktigt.

• Ledaren skriver att Malin Björk (V) fått Utmärkt miljöbetyg i vår granskning ”för att hon pratat mycket om miljöfrågor i plenumdebatter”. I själva verket fick hon betyget för att hon röstat för miljön i nästan samtliga av de omröstningar vi granskat, och dessutom drivit miljöfrågor mycket aktivt i parlamentet.

• Ledaren hävdar att Fredrik Federley (C) missgynnas i vår granskning, men det är precis tvärtom. Federley får det näst högsta omdömet, Bra miljöbetyg, trots att han röstat för miljön i endast drygt hälften av omröstningarna. Anledningen är att han, som ledarsidan också beskriver, varit mycket drivande i parlamentet för klimatet. Hade han inte varit hade han utifrån hur han röstat bara fått Okej miljöbetyg.

• Kärnkraften har inte behandlats av EU-parlamentet under mandatperioden och ingår därför inte i vår granskning. Gunnar Hökmark (M) får Dåligt miljöbetyg för att han i endast en fjärdedel av omröstningarna röstat för en skärpt miljöpolitik, och inte varit miljöpolitiskt drivande i övrigt heller.

Det är självklart att Naturskyddsföreningen i sina bedömningar utgår från vad vi anser vara bra och dåligt för miljön. Vi anser att en bra miljöröst är att rösta för förbud av farliga bekämpningsmedel och mot handelsavtal som riskerar att försvaga EU-ländernas miljöstyrning. Det är besynnerligt att ledarsidan inte förstår denna utgångspunkt.

EU måste växla upp rejält för att få en miljöpolitik som svarar mot de enorma utmaningar som våra samhällen i Europa står inför. Det kräver politiker som tar sig an detta uppdrag med största allvar. Därför är valet till EU-parlamentet den 26 maj så viktigt.

Johanna Sandahl

ordförande Naturskyddsföreningen

Karin Lexén

generalsekreterare Naturskyddsföreningen