Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: TTELA

Fel skrota industriprogrammet (ITU)

Trollhättans stad har under decennier arbetat för att vara en ledande industristad med högteknologisk inriktning. Har staden övergett detta mål, ska vi inte längre satsa på tekniska och industriella utbildningar?

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Om så ej är fallet ska man bevara och utveckla industriprogrammet, som blir allt mer teknikinriktat på grund av användandet av avancerad produktionsutrustning. Det är även en av förutsättningarna för företagen att kunna rekrytera kvalificerad arbetskraft och få dem att expandera och etablera sig inom området. Utbildningen leder till arbete, vilket är betydande för den enskilde individen och arbetslösheten i regionen.

Det är högst anmärkningsvärt att Förbundsdirektionen inte har adjungerat personer som har insikt i företagens rekryteringsfrågor och som kan ge en bakgrund till varför man inte ska skrota ITU. Denna möjlighet finns beskriven i Direktionens reglemente § 10.

Beslutet att skrota ITU, baseras inte på rekryteringsunderlaget till programmet, utan att förbundet måste spara pengar, främst lokalkostnader.

Frågan är om kommunerna kommer att tjäna något på detta resonemang. Driftskostnader och avskrivningar återstår, såvida man inte tänker riva byggnaderna. Tänkvärt är att interndebiteringar och övervältrande av kostnader inte ger mer skatteintäkter. Intressant är även att få veta vad eventuellt interkommunala ersättningar kommer att öka med.

Förbundsdirektionen består av 28 politiker och har även möjlighet att tillsätta utskott och andra organ. Förbundsledningen består av åtta personer. Tänkvärt, det är ingen dålig organisation.

Förbundets ordförande påpekar att de har ett ansvar för alla elever och måste tillgodose att de får den utbildning som de har rätt till. "Fine" lägg då inte ned efterfrågade utbildningar. Hitta andra besparingsbeting!

Kent Svensson